Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ezerarcú gyógynövény: a csalán

Az ezerarcú gyógynövény: a csalán

csalánegészséggyógynövényhajszépségzsíros bőr
0

Írta:

A kirándulások alkalmával, ha találkozunk a csalán zöld, recés szélű leveleivel, legtöbbször jó messziről elkerüljük, nehogy még véletlenül is hozzáérjünk. Pedig bármennyire is kellemetlen tud lenni a csípése, rengeteg problémára gyógyír lehet.

 

Miért csíp?

A csalánnal való testközeli találkozás nem mindig a legkellemesebb, mivel amint hozzáérünk, bőrünk égető, viszkető reakciót ad. Erre a tulajdonságára utal latin neve is (urtica dioica), mely az uro szóból származik. Ez annyit jelent: éget. Hogy mégis miért csíp ez a multifunkcionális gyógynövény? A válasz a növényt beborító csalánszőrökben keresendő, mely többek között hangyasavat és hisztamint tartalmaz. Amikor ezekhez véletlenül hozzáérünk, megsérülnek, és kibuggyan belőlük a tartalmuk. Bármilyen fura, régen pont emiatt a tulajdonsága miatt kezdték el tüzetesebben megvizsgálni, hátha nemcsak fájdalom okozására, hanem gyógyításra is képes.

Csípéssel a reumás panaszok ellen

Régebben a reumás panaszaikat sokan csalánnal való csapkodással kezelték, mivel a csalánszőrök hisztamin tartalma kitágítja az ereket és vérbőséget okoz még a mélyebb szövetekben is. Csak tépj le párat, majd minden másnap ostorozd velük magad ott, ahol fájdalmaid vannak, egy héten keresztül – persze csak akkor, ha nem vagy rá allergiás!

Amennyiben túl drasztikusnak találod ezt a módszert, teaként is fogyaszthatod: szárítsd meg a leveleit, majd 5-6 csipetnyit forrázz le egy liter vízzel. Még jobb, ha nem csupán iszod, hanem a fürdővizedhez is adsz belőle, így hatását megkétszerezheted.

csalan2.jpg ()

Méregteleníts csalánnal!

A méregtelenítő kúrák egyik legkedveltebb segítője a csalán, mivel erős vizelethajtó hatása miatt alaposan átmossa az egész szervezetet. Erre a célra fogyaszthatjuk leveleit, leveles hajtását, sőt, még a gyökereit is, mivel szinte mindegyik része salaktalanító tulajdonsággal (is) bír. Ezen kívül jó tudni, hogy a föld feletti részük erős anyagcsere fokozók, az az alattiak pedig kitűnő gyulladáscsökkentők is egyben. Mivel jól átmossa a veséket, a vesehomok és a vesekő kezelésére is ajánlják, akár önmagában, akár kiegészítő kezelésként. Teáját sokan használják léböjtkúrához, de már azzal is sokat segítesz, ha esténként megiszol belőle egy csészével.

Allergia ellen

Tudtad, hogy a csalán képes pozitívan befolyásolni, azokat a receptorokat és enzimeket, amelyek összefüggésben vannak az allergiával? Nem kell drága gyógyszerekhez nyúlnod, hogy átvészeld ezeket a kellemetlen időszakokat, mivel ebben a gyógynövényben található egy úgynevezett kvercetin nevű flavonoid, amely csökkenti a tüneteket: a nátha megszűnik, a szem és a torok gyulladása mérséklődik. Jótékony hatását kísérletek is igazolták, ugyanis az allergiás részvevők nagy részénél egyértelműen csökkentette a zavaró szimptómákat. Fogyaszthatod teaként, de ha nincs a kedvenc italaid között, akkor herbáriákban nagy választékban találhatsz csalánt tartalmazó kapszulákat is.

Szépítő csodanövény

A csalánt nemcsak az egészségügyben, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Leggyakrabban korpásodás, hajhullás ellen vetik be, mivel serkenti a fejbőr vérellátását, valamit erősíti a hajhagymákat. A kozmetikaipar is felfigyelt pozitív hatásaira: a zsíros bőrre való készítmények egyik kedvelt összetevője, illetve összehúzó tulajdonsága miatt sok esetben tág pórusokra való pakolások alkotója is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X