Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb ételek, amelyek fiatalon tartanak

A legjobb ételek, amelyek fiatalon tartanak

egészségegészségesételfiatalítófiatalságmegelőzésvitamin
0

Írta:

Vannak ételek, amik amellett, hogy finomak, segítenek az egészséged megőrzésében, a szépséged és a fiatalságod megóvásában. Edd őket gyakran!

Rákmegelőző finomságok

A rák elleni óvintézkedések megtételéhez soha nem lehetsz elég fiatal, erre minden korosztálynak gondolnia kell. A C-vitamin számos ráktípus kialakulásának kockázatát mérsékelheti, csak úgy, mint a vörösborban, a fekete teában és a hagymában rejlő antioxidánsok.

A legjobb rákmegelőzők: spenót, áfonya, fekete tea, aszalt cseresznye, kelkáposzta, kivi, citrom, hagyma, vörösbor, szezámmag, eper.

epercikk.jpg ()

Kiváló energiaforrások

Tegye fel a kezét, akinek szüksége van egy kis plusz energiára! A sovány fehérjékben és egyes zöldségekben lévő vas mintegy „üzemanyagot” jelent a szerveink és a szöveteink számra, így azok megfelelően tudnak működni. Másrészt a teljes kiőrlésű gabonaféléket csak lassan emésztjük meg, ebből kifolyólag ezek is hosszú távú energiaforrást jelentenek.

A legjobb energiaforrások: spenót, teljes kiőrlésű búza, csirke, quinoa (dél-amerikai gabonaféle), mazsola.

A szív egészségéért

A magas kálium tartalmú ételekkel (joghurt, spenót) kordában tartható a vérnyomás. Az antioxidánsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészséges zsírok által megelőzhető, hogy a koleszterin lerakódjon az artériák falán.

A legjobb szívbarát ételek: mandula, feketebab, zeller, fahéj, sötét csokoládé, fokhagyma, zsírszegény görög joghurt, pisztácia, gránátalmalé, olívaolaj, szezámolaj, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és pita.

A fájdalom enyhítéséért

A mandulában és a hozzá hasonló csemegékben lévő E-vitamin csökkenti az edzés során bekövetkezhető izomkárosodást, ezért ha bőségesen csipegetsz ezekből, akkor holnap is neki tudsz veselkedni a mozgásnak. Ez már csak azért is szuper, mert az aktív életmód a hosszú élet egyik alapfeltétele.

A legjobb fájdalomcsillapítók: mandula, spenót.

Bőrpuhító ennivalók

Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyekben likopin és béta-karotin lelhető fel, elősegítik az UV-sugarak blokkolását, amik hozzájárulnak a bőr öregedéséhez. A C-vitamin pedig serkenti a kollagén termelődését, amivel kiküszöbölhetők az apróbb ráncok felbukkanása.

A legjobb bőrszépítők: áfonya, kelkáposzta, citrom, eper, dió.

epercikk2.jpg ()

Alakformáló falatok

Azoknak az ételeknek köszönhetően, amelyek telis tele vannak rosttal vagy proteinnel, hosszú órákig nem fog rád törni a farkaséhség, és így később sem habzsolod tele magad. A rostok mellett például a fahéj az, amellyel kiválóan koordinálható a vércukor szint, meggátolható a súlygyarapodás és az elhízással kapcsolatos betegségek.

A legjobb alakformálók: mandula, feketebab, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, fahéj, zsírszegény görög joghurt, mazsola.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X