Főoldal > EGÉSZSÉG > Így árulkodik a szemszíned a tested működéséről

Így árulkodik a szemszíned a tested működéséről

betegségegészséggyógyulásíriszszemszemszín
0

Írta:

A szem a lélek tükre, a szemszín pedig – mint a napjainkban végzett kutatások bizonyítják – a testé. Minden ember szemszíne más és más, és életkorral, egészségügyi állapottal is összefüggésben lehet.

Nem hiába kedvelt manapság az olyan népszerű íriszdiagnosztika, ami testünk működéséről adhat átfogó képet. És hogy melyik szemszín mi mindenre utalhat?

Barna szemszín

Az emberek többséges barna szemű, mivel ez a legdominánsabb szemszín. Minél sötétebb a szeme valakinek, annál ellenállóbb is szervezete a különböző betegségekkel szemben. Ez igaz az UV-sugárzás okozta betegségekre is: ellenállóbb a szervezeted ezzel szemben, de attól ugyanúgy gondoskodnod kell UV-védelemről neked is; a szemed, bőröd épségéről egyaránt. Általánosságban viszont elmondható a barna szeműekről az is, hogy alacsonyabb a fájdalomtűrő képességük, és még a depresszió is gyakrabban előforduló betegség náluk, mint világosabb szemű társaiknál.

Kék szemszín

Jó hír a kék szemű nőknek, hogy vizsgálatok során kimutatták, hogy szülés közben kevesebb fájdalmat élnek át a világosabb szemmel rendelkezők, mint a sötétebb szeműek. Sőt, szülést követően is kevesebbet szoronganak, és a szülés utáni depresszió sem kopogtat olyan nagy számmal náluk. De persze az is igaz, hogy minél világosabb a szemszíne valakinek, annál érzékenyebb is. Például hajlamosabbak a kék szemű emberek a melanómára, cukorbetegségekre, és hallásproblémáik is gyakrabban adódhatnak náluk. Igaz, hogy lassabb a reakcióidejük, de cserébe jóval eredményesebb stratégiai döntéseket tudnak hozni.

42420961 - brown eye makeup. perfect beauty eyebrows

Zöld szemszín

A zöld szemű nők ugyanúgy jobban viselik a fájdalmakat, mint kék szemű társaik (ez szintén igaz a szülési fájdalmakra is). A rossz hangulat, depresszió sem jellemzi őket. Viszont a melanómára való hajlamuk nekik is elég magas. A zöld szemű férfiak fizikai teljesítőképessége általában magasabb, mint a sötétebb szeműeké, érdekesség, hogy jobban bírják az alkoholt, és nem jellemző rájuk az sem, hogy valamilyen gyógyszerre érzékenyek lennének.

Sárga szemfehérje

A szemfehérje akkor egészséges, ha valóban fehér színű. Érdemes figyelni, ha valamilyen elszíneződést tapasztalsz, különösen akkor, ha azelőtt ez nem volt jellemző. A sárgás elszíneződés például májproblémára, akár sárgaságra is utalhat.

Piros szemfehérje

Ha piros a szemfehérjéd, az általában valamilyen szemmel kapcsolatos problémára utal. Ez lehet gyulladás, túlerőltetés, fáradtság vagy allergia. Ha szinte állandóan fennálló probléma ez nálad, fordulj szakemberhez.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X