Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyomorrontás? Vedd komolyan!

Gyomorrontás? Vedd komolyan!

betegségegészségfájdalomgyomorgyomorfájásgyomorrontáshányáshasmenés
0

Írta:

Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak – különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt.

Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a szakorvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes tünetek

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki.  
A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jónéhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.
Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást? Például amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet. Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz!

A gyomorrontás leggyakoribb okai

– Túl sok, túl gyors evés,
– zsíros, fűszeres ételek,
– sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása,
– epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy gyulladás,
– idegesség, érzelmi megrázkódtatás,
– elhízás, dohányzás,
– bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok).

gyomorrontas2.jpg ()

Hogyan lehet diagnosztizálni és kezelni?

Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel. csupán a már korábban felsorolt esetekben érdemes szakemberhez fordulni.
– A kivizsgálás első lépése a panaszok kikérdezése és a tapintásos vizsgálat. Amennyiben szükségesnek tűnik, elrendelhetünk vérvizsgálatot, és végezhetünk endoszkópos vizsgálatot, különösen, ha a páciens nem reagál a korábbi kezelésre vagy részletesebben szeretnénk megvizsgálni a hasat. Nyomozhatunk Helicobacter pylori fertőzés után, megvizsgálhatjuk a májfunkciót, és nagy segítséget jelenthet egy hasi ultrahang készítése is. Egyes esetekben hasi CT kép is szükségessé válhat, de erről minden esetben csak szakember dönthet – ismerteti dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa.

A kezelés természetesen a pontos ok ismeretében dől el, van, akinél csupán az életmódon kell változtatni, van, ahol a gyógyszeres kezelés segíthet, és ahol kiderül, hogy lelki okok állnak a háttérben, akár a stresszkezelés hatására is megszűnhetnek a panaszok.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X