Főoldal > EGÉSZSÉG > Figyeld a bőröd, elképesztő dolgokat mutathat!

Figyeld a bőröd, elképesztő dolgokat mutathat!

betegségbőrbőrápolásbőrelváltozásbőrproblémaegészségelváltozásfájdalomgyógyulásjelprobléma
0

Írta:

Ha valami belülről nem működik rendesen, az legelőször a bőrödön mutatkozik meg. A bőr tulajdonképpen az egészségi állapotod ablaka, ha hozzáértők figyelik meg a bőröd állapotát, több dolgot látnak belőle a szervezeted állapotáról és működéséről, mint gondolnád!

 

Íme 8 olyan bőrprobléma, mely sokat árul el rólad.

1. Foltok

Az ilyen jellegű elváltozásokat komolyan kell venni, ugyanis akár a bőrrák tünete is lehet. Amire különösképp figyelj oda, ha a bőrödön található anyajegy vagy folt aszimmetrikus, szabálytalan határú, különböző színű, változtatja alakját, méretét, színét.

2. Száraz bőr

A pajzsmirigy alulműködésének jele lehet a száraz bőr. Ha száraz a bőröd, és élénk színű, akár rikító a hajad és a szemöldököd, érdemes kivizsgáltatni magad.

3. Elszíneződés

A vastag, barnásszürke, bársonyos folt a bőrön, főleg a nyak, hónalj, lágyék tájékon a cukorbetegség tünetei lehet.

4. Szem alatti táskák és duzzanatok

Nem csupán az alváshiány okozhatja ezeket a tüneteket. A magas sótartalmú táplálkozás elősegíti a test vízvisszatartását, beleértve a szem alatti területeket is. Krónikus allergia is okozhatja a szem alatti erek megduzzadását.

borbaj2.jpg ()

5. Pattanások az állkapocs vonalán és állon

Ez hormonális zavarokra, például policisztás oválium szindrómára, vagyis PCOS-re utaló tünet is lehet. Egyéb mellékhatása a fokozott szőrnövekedés az állon, pajeszon és mellkason.

6. Bőrpír, kiütés, kelések

A kapillárisok elpattanását és bőrpírt okozhatja például a napozás, a genetika, az alkoholfogyasztás vagy sérülés. A tartós bőrpír a rosacea egyik korai tünete is lehet.
De vannak olyan emésztési zavarok, melyek “megjelennek” a bőrön is. Ezek például azok a kis viszkető piros foltok a könyök és tér környékén, melyek a lisztérzékenység jelei.

7. Sápadt, sárgás bőr

A sápadt, sárgás bőr, főleg a talpon és tenyéren, a pajzsmirigy-alulműködés tünete lehet. Ilyenkor a mirigy nem boltja le kellő gyorsasággal a béta-karotin, így az felhalmozódik és elszínezi a bőrt.

8. Bőr alatti csomók

A kis bőr alatti csomók jelei lehetnek a reumatoid arthritisnek. Egyéb tünet a rikító bőr, vagy áttetsző bőr a tenyéren és háton.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X