Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért puffad a hasad

Ezért puffad a hasad

emésztésétkezésfájdalomgyomorhashasfájáspuffadás
0

Írta:

Miért puffad fel a gyomrod? A haspuffadás gyakran az ember étrendjének köszönhető, de néha komolyabb dolgok előjele is lehet. Ez a néhány ok állhat a feszülő has érzése mögött.

1. Zöldség

Ha úgy érzed, a hasad nagyobb a megszokottnál, ne akadj ki. Robert Burakoff gasztroenterológus szerint a fogyással járó puffadás gyakori és aggodalomra nem ad okot. A természetes, tápláló ételek gyakran tehetnek felelőssé némi plusz levegőért a gyomorban. A bab, kelbimbó, káposzta, sárgabarack és sárgarépa könnyen felfújhat, ahogyan a magas laktóztartalmú tejtermékek is.

2. Sok „diétás” kaját eszel

Kiiktattad a cukrot az életedből? Remek. De a cukorbetegek számára is fogyasztható felirat nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben eheted a termékeket. Az édesítésre szolgáló cukoralkoholok (mannit, szorbit, xilit, laktitol) könnyen felpuffaszthatnak, akár hasmenést is okozhatnak.

3. Sok a buborék

A pezsgő, a szódavíz és a szénsavas ásványvíz három nagyon különböző italnak tűnhet, de a buborékok hatása a gyomrodra ugyanolyan. A buborékok könnyen haspuffadáshoz, feszülő has érzéséhez vezethetnek a bélbe kerülve.

4. Léböjt

Édes, frissít és felpuffaszt? Igen, bizonyos gyümölcsök, például a görögdinnye, alma, körte vagy mangó sok fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaz. Ez gázosodást okozhat azoknál az embereknél, akik nehezebben bontják a fruktózt. Ha így érzed, nálad is fennáll a probléma, próbálj olyan gyümölcsöket keresni, amikben a glükóz-fruktóz arány kiegyensúlyozottabb, például a banán vagy az áfonya.

43403447 - young woman with bellyache putting hands on her stomach

5. Székrekedés

Ha minden bent marad, semmi sem jön ki, akkor bizony a gázok is a belekben maradnak hosszú időre. A székrekedés feszülő hassal és fájdalmas puffadással is társulhat. Mindenképpen ellenőrizd az étrended, győződj meg róla, hogy kellő mennyiségű rostot vittél-e be és elég vizet iszol-e. Ha minden rendben van, a probléma mégsem szűnik meg, kérj orvosi segítséget.

6. Nyaralsz

Az emberek csaknem 50%-a székrekedést tapasztal nyaralás, utazás során. Ennek az idegen hely és a jócskán megkavart étkezési rutinok a legfőbb okozói. Amikor nyaralni vagy, élvezd ki nyugodtan a helyi ételeket, de próbálj meg odafigyelni, hogy mit és mikor eszel, mert könnyen gyomorpanaszokat okozhatsz magadnak.

7. Munkahelyi határidő

Amikor folyamatosan koncentrálsz, stresszes vagy, izgulsz, a vért a szervezet az agyba irányítja, az emésztéstől pedig inkább elvonja, ezért az emésztés lelassul. A nehézlégzés, a levegőért kapkodás miatt levegőt nyelsz, ami puffadást idézhet elő. Ilyenkor ne ess kétségbe, lélegezz be jó mélyen és lassan engedd ki a levegőt. A gyakorlattal a stresszt is csökkentheted.

8. Kihagytad az edzést

Az utolsó dolog, amire puffadás alatt vágysz, hogy elkezdj mozogni, azonban azt jó, ha tudod, hogy a fizikai aktivitás fokozza a vérkeringést, megmozgatja az emésztőrendszerben elakadt buborékokat. Egy német tanulmány szerint a vacsora utáni séta jelentősen gyorsítja az emésztés folyamatát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X