Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi mindenre jó az élesztő

Ennyi mindenre jó az élesztő

B-vitamindiétaegészségélesztőétvágyszépség
0

Írta:

Egy ideje már tudjuk: az élesztőt nem csak tészták kelesztésére érdemes használni, hanem sok más élettani hatása is ismert. Rendkívül jótékonyan hat szervezetedre, ha rendszeresen elfogyasztasz belőle egy-egy darabkát. És hogy egészen pontosan mi mindenre is jó?

Kitűnő B-vitamin forrás

Az élesztőben rengeteg vitamin, ásványi anyag és aminosav található. B-vitamin tartalma különösen jelentős. Mivel a vegetáriánusok étrendjéből éppen azok az anyagok hiányoznak, amivel az élesztő rendelkezik, az egyik legkiválóbb étrendkiegészítőként tartják számon azok, akik nem fogyasztanak húst.

Jót tesz az emésztésnek

Az élesztő gyakorlatilag az emésztési problémákkal küzdők csodaszere. Nem csak a hasmenést szünteti meg, de minden más bélpanasz enyhítésében is hatásos: a székrekedés, puffadás és sok más kellemetlen tünet kezelésében is nagy segítség.

Szabályozza a koleszterin-szintet

Akinek magas a „rossz” koleszterinszint-értéke, különösen ajánlott az élesztő mindennapi fogyasztása. Csökkenti a koleszterinszint értékét a vérben, viszont a „jó” koleszterin arányát pedig ezzel együtt növeli, így védi az szív- és érrendszer egészségét.

Jobb kedvre derít

Az élesztő fogyasztása kifejezetten jó hatással lehet a hangulatodra. Kevesebbet fogsz idegeskedni és a szorongásos tüneteidet is képes enyhíteni, ha bekapsz egy-egy darabot időnként belőle. Sőt, még a depresszióval küzdő betegek is pozitív hangulatváltozást tapasztalhatnak, ha rendszeresen esznek élesztőt.

5520462 - yeast

Mélyebb alvást biztosít

Nehezen tudsz esténként elaludni, leginkább azért, mert folyamatosan kattogsz valamin? Akkor rágcsálj el lefekvés előtt egy kis élesztőt. Mivel nyugtató hatása is ismert, gyorsabban és mélyebben fogsz aludni, mint azelőtt.

Étvágygerjesztő hatású

Már egy ideje étvágytalanság gyötör, és semmilyen étel nem esik jól? Próbáld ki az élesztő-kúrát. A tartós fogyás és étvágytalanság ugyanis ugyanolyan káros, mint az egészségtelen táplálkozás és a plusz kilók. Fogyassz belőle rendszeresen!

Cukorbetegeknek is ajánlott

Az élesztőben található vitaminok és ásványi anyagok – ezek közül is elsősorban a króm –, nagy segítséget nyújtanak a vérben található cukorszint helyreállításában, normalizálásában. Ha neked is gondjaid vannak a vércukorszinteddel, egyél élesztőt minden nap.

Kívül-belül megszépít

Akár eszed az élesztőt, akár pakolásként használod, bőröd mindenképpen meghálálja a gondoskodást. Az élesztő ugyanis fényessé varázsolja a hajat, erősebbé a körmöket, az arcbőrt pedig feszessé, fiatalabbá, egyszóval ragyogóbbá.

 Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X