Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tuti nyári tipp az egészséges életvitelért

8 tuti nyári tipp az egészséges életvitelért

betegségegészségéletmódfogyásmozgásnyár
0

Írta:

A forró, hosszú, lusta nyári napokon sem egyszerűek a mindennapok, de az életed valószínűleg kevésbé kaotikussá válik. Még a felnőttek is képesek elsajátítani a szünidei attitűdöt nyáron. Tökéletes időszak arra is, hogy különösebb erőfeszítések nélkül tegyél az egészségedért.

Megkérdeztünk 8 különböző területen dolgozó, egészségügyi szakértőt, hogyha csupán egyetlen dolgot változtathatnának idén nyáron, mi lenne az. Lesd el a legtutibb diétás, fitnesz és stresszűző tippeket!

Hozd lendületbe a diétád bogyós gyümölcsökkel!

Ha csak egy dolgon változtatsz, hogy eredményesebb legyen a diétád, akkor mindennap egyél meg ezentúl egy csészényi bogyót: áfonyát, szedret, epret és málnát. Ezek feltöltenek antioxidánssal, melyek megvédenek a szövetek károsodásától és a korral járó egészségügyi kockázatoktól. Az áfonyát különösen ajánljuk, mert ennek kimagasló az antioxidáns tartalma. Ráadásul ezek a kis bogyócskák tele vannak rosttal, amely csökkenti a koleszterinszintet és véd a rákos megbetegedésektől is. 

Légy koszos, és stresszelj kevesebbet!

A jobb stressztűrő képességért gondozz egy kis kertet, tegyél virágládákat az erkélyre, vagy ha a rendelkezésedre álló hely valóban szűkös, akkor csak vásárolj pár cserép növényt a lakásba. Jó hatással lesz rád, ha a kezed virágfölddel beszennyezed. Amikor úgy érzed, az élet csak úgy elrohan melletted, nem látod a környezted, a lábad ritkán érintkezik a talajjal, ez segít a fizikai és a mentális stressztől megszabadulni.

Használj fogselymet naponta!

Tudod, hogy nem ártana, de mostantól tényleg használd a fogselymet mindennap. Vedd elő a vízparton (egy félreesőbb helyen), míg ejtőzöl a teraszon, vagy akár miközben tévézel. A fogselyem jelentősen csökkenti a szájban található baktériumok számát, amely a teljes testi egészséget javítja. Ha kevés baci található a szájban, a testednek több erőforrás áll rendelkezésére, hogy küzdjön a többi baktériummal. Ezzel a kis trükkel többet teszel magadért, mint az emberek közel 85%-a.

egeszseg2.jpg ()

Eddz a szabadban!

Keress szabadban végezhető mozgásformát – túrázz, tegyél egy kisebb sétát, labdázz a gyerekeiddel, biciklizz vagy ússz, a lényeg, hogy kerüld el a zárt termi edzések légkörét! Ne feledd, hogy az a család, aki együtt mozog, nemcsak fittebb lesz, hanem összetartóbb is a közös programok hatására.

Védd a szemed!

Használj védőszemüveget, hogy óvd a látásod a munkahelyeden. Amikor a szabadban tartózkodsz, viselj olyan napszemüveget, amely blokkolja az ultraibolya A és B sugarak legalább 99%-át. A napszemüveg ráadásul véd a hályogoktól, de a szem körüli ráncoktól is! Ha sportolsz, vagy intenzív mozgást végzel, kérdezd ki a szemészed az aktív használatra való védőszemüvegekről.

Használd ki a nyaralást!

Védd a szíved egészségét: használd ki a nyár lazább időbeosztását, kapcsolódj ki a szabadságod alatt. A vakációnak számtalan előnye van, többek között csökkenti a vérnyomást, a pulzust és az olyan stresszhormonokat, mint a kortizol, amely hozzájárul a széles derékhoz és a szívbetegségek kockázatához.

Vedd könnyedre az alkoholt!

Nyáron nyilván neked sem esik nehezedre elkerülni a tömény italokat, válassz inkább könnyed, hűtött alkoholt (hacsak nem vagy terhes, vagy nincs komoly egészségügyi problémád). A sangria, a hideg sör és a fröccs mind lightosabb, de egyben hűsítő választás. Mérsékelten fogyasztva (ez napi 1-2 italt jelent!) az alkohol véd a szívbetegségektől.

Aludj jól!

Állj ellen a késztetésnek, hogy a sokáig világos nyári napokon túl későig fennmaradj. Helyette szentelj figyelmet a kielégítő alvásra: feküdj le és kelj fel ugyanabban az időben, lefekvés előtt 3 órával pedig már ne igyál alkoholt, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú italt. Próbáld meg a napközbeni szunyókálást elhagyni, hacsak nem rendszeres: azaz ugyanabban az időben, ugyanannyi ideig alszol.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X