Főoldal > EGÉSZSÉG > Szuperegészséges fogyasztó étel a joghurt

Szuperegészséges fogyasztó étel a joghurt

diétagörög joghurtjoghurt
0

Írta:

Azt tudjuk, hogy a joghurt egészséges, hiszen segíti a súlyvesztést és zsírégetést, de sok egyéb előnnyel is rendelkezik ám.

Ha napi 2 adag joghurttal támogatod a fogyókúrád, sokkal gyorsabban és könnyebben fogsz zsírt veszíteni. – állítja egy kutatás. A kísérlet során a joghurtot rendszeresen fogyasztók 22%-kal nagyobb súlytól és 81%-kal több hasi zsírtól szabadultak meg. A joghurtban lévő fehérje pedig hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához is.

Dr. Perricone, az egészséges étkezés szakértője szerint a joghurt igazi szuperétel, mivel képes a zsírtömeg csökkentésére (főleg a benne lévő sok kalciumnak köszönhetően). Nagyon sok jó baktérium található benne, ezek az úgynevezett probiotikumok, melyek elősegítik az egészséges emésztést és csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

A joghurtban lévő baktériumkultúrák erősítik az immunrendszert, mivel stimulálják a fertőzésekkel küzdő fehérvérsejteket. Sőt, a gombás fertőzések előfordulását is csökkenteni tudja, ha rendszeresen fogyasztasz joghurtot.

Az ilyen jótékony baktériumok jelenléte nagyon fontos az emésztőrendszerben, hiszen könnyíti az emésztést, ami megkönnyíti a mindennapokat és sok kellemetlen, stresszes szituációtól menthet meg (puffadás, gázképződés, rossz közérzet).

Mire jó a joghurt:

  • antibiotikum-kúra esetén (ami megöli a „jó” és a „rossz” bacikat is)
  • fertőzések (bakteriális, gombás)
  • alkoholfogyasztás
  • hasmenés
  • utazás
  • stressz

A probiotikumok a legegyszerűbb módját képviselik a fenti tünetek leküzdésének és a káros baktériumok sakkban tartásának.

A joghurt kiváló forrása a kalciumnak, fehérjének és még vitaminokkal is tele van. Egyetlen adag joghurttal jelentős mennyiségű káliumot, foszfort, riboflavint, cinket és B5-vitamint juttatsz a szervezetedbe. A benne lévő B12-vitamin pedig az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vörösvértestek termelésében kap fontos szerepet.

Csökkenti az LDL koleszterin és emeli a HDL koleszterin szintjét. A joghurt napi fogyasztása javítja a koleszterint, mivel az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje csökken, miközben a „jó” koleszteriné, a HDL-é növekszik.

Akiknek a szervezete nehezen emészti a tejet, bizonyára észrevette már, hogy a joghurttal nincs problémája. Ez annak a tenyésztési eljárásnak köszönhető, amellyel a joghurtot előállítják.

A legideálisabb joghurt telített zsírtartalma alacsony, míg fehérjetartalma magas, élő kultúrákban gazdag és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Görög joghurt 
Amikor egészséges joghurtról esik szó, mindig a görög joghurt kerül elő. Nagyon jó kalciumforrás, a nők kalciumszükségletét fedezni tudja már egyetlen adag. Olyan terméket válassz, melynek zsírtartalma alacsony, probiotikumokban pedig gazdag. A textúrája a tejfölhöz hasonlóan krémes és sűrű, akár tejföl helyett is használhatod receptekbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X