Főoldal > EGÉSZSÉG > Ínycsiklandozó ételek, amik ártanak a testednek

Ínycsiklandozó ételek, amik ártanak a testednek

csokoládécukordiétaegészségtelenételfogyáskenyérketchuppopcornüdítő
0

Írta:

Hiába figyelsz oda az étkezésre, még mindig vannak kételyeid az egészséges kajákat illetően? A következő finomságok csak kívülről néznek ki jól – igazából annyira tele vannak cukorral, hogy ha rendszeresen fogyasztod őket, még a ruhaméreted is két számmal nagyobb lehet tőlük!

Gumicukorkák

Talán azt gondolod, hogy a fincsi gumicukrok sokkal jobb választásnak bizonyulnak, mint a táblás csokik, ám a dietetikusok óva intenek mindenkit a vattacukortól, a gumimacitól és a társaitól. Hogy miért? Semmi más nincs bennünk, csak cukor: pillanatok alatt a magasba szökhet a vércukorszinted, viszont ugyanolyan gyorsan le is eshet – ami akár veszélyes is lehet.

Dobozos narancslé

Igazi cukorbomba, amitől hamar felszökhetnek a kilók, ezért csak a ’vitaminbevitel’ miatt ne vásárolj magadnak ízesített gyümölcsleveket. Inkább válassz helyette  pár szem narancsot, barackot, amit akár össze is turmixolhatsz, ha úgy kívánod.

Diétás üdítő

Nem bírsz lemondani a szénsavas italokról, a diétás üdítő pedig tökéletes választásnak tűnik? Pedig nem az! Bár nincs benne cukor, rengeteg más, egyéb olyan édesítőszer megtalálható benne, amitől sokkal éhesebb leszel – és ez a mérleg mutatóját is feljebb nyomja majd. Inkább válaszd a normál szénsavas vizeket!

Kínai „elviteles” kaják

Úton útfélen azt hallani, hogy az ázsiai ételek mennyire egészségesek, de a hagyományos kínai konyha már régóta ízfokozóként használja nátrium-glutamát (MSG) nevű sót, ami fejfájást, izzadást, bőrpírt és egyéb érzékenységeket is okozhat. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, mindig népszerű, elismert ázsiai éttermekből rendelj vacsorát, ne a helyi kínai kifőzdéből!

Ketchup

Tudjuk, hogy fantasztikus íze van a paradicsomöntetnek, de nem olyan diétabarát, mint gondolod. Tele van sóval és édesítőszerekkel, a tartósítószerekről nem is beszélve – szóval, csak akkor fogyaszd, ha muszáj.

A paradicsomot és paradicsomlevet viszont bátran fogyassz, mert nem csak az izmaid és az ízületeit teszik rendbe, de tele van antioxidánsokkal is!

35230162 - attractive young woman holding a loaf of white bread

Fehér kenyér

Bizonyára már te is tudod, hogy a fehér lisztből készült pékáruk mennyire egészségtelenek: hizlalnak, cukorbetegséget okozhatnak, megemelik a vérnyomást és még sorolhatnánk.  A jó hír viszont, hogy nem kell teljesen lemondanod a kenyérről! Csupán arra figyelj, hogy minél sötétebb, barnás színben válassz belőlük.

Ízesített joghurtok

Egészségesnek vannak beállítva, de jobban jársz, ha a pudingos –cukorkás – csokis – gyümölcsös verziók helyett maradsz a natúr vagy a probiotikus készítményeknél. Természetesen azok nincsenek tele cukorral, mesterséges adalékanyagokkal és mű ízük sincs, szemben az ízesített joghurtoknál.

Tejcsokoládé

Megsúgunk valamit: minden csoki, aminek a kakaótartama kevesebb, mint 70%, tele van cukorral – azaz hizlal. Ha az étcsokit választod, nemcsak a tested, de a pénztárcád is meg fogja hálálni, ugyanis sokkal kevesebbet fogsz kívánni tőle: amíg egy tábla tejcsokit simán befalnál, 2-3 kocka étcsokival is bőven be fogod érni. Nem hangzik rosszul, igaz?

Csomagolt popcorn

Szuperegészséges a pattogtatott kukorica, de csak akkor, ha nem a mikrohullámú sütőben készíthető, ízesített verziót eszed, mert az tele van cukorral és majd’ annyira hizlal, mint a chips vagy a nachos.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X