Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a hőség ellen!

Így védekezz a hőség ellen!

étrendfolyadékhőséghűsítés
0

Írta:

Idén is elérkezett a hőségriadók időszaka, ez az extrém meleg időjárás pedig nem csak azokat viseli meg, akik valamilyen betegségben szenvednek. A keringési panaszok, a nehézlégzés, a fáradékonyság és ingerültség is mind a nagy meleg számlájára írható. A súlyosabb problémák elkerülhetőek, ha segítesz a szervezetednek alkalmazkodni. Megmutatjuk, hogyan.

Pótold a folyadékot!

Az izzadástól rengeteg víz elpárolog, így ilyenkor nagyon fontos, hogy legalább 2,5-3 liter folyadékot megigyál. Azonban mindenképpen ügyelj arra, hogy ez ne cukros-szénsavas vagy alkoholos ital legyen. A legjobban az ásványvízzel jársz, hiszen ezzel az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni tudod, de hasonlóan jó valamilyen gyümölcs vagy zöldséglé.  A meleg égöv lakói esküsznek a kellemesen meleg teára, a nagyon hideg – szerintük – ugyanis csak egy rövid időre ad hűs érzést. Válassz valamilyen gyógyteát: a menta, a kamilla vagy a zsálya még az izzadás mértékét is szabályozza!

hosegcikk1.jpg ()

Változtass az étkezéseden!

Ilyenkor persze az sem mindegy, mit eszel. A nehéz, zsíros, olajban kisütött, agyoncukrozott vagy sós ételek helyett válassz könnyű salátákat, párolt halat vagy zöldségeket. A nyár igazi sztárja a görögdinnye, gazdag likopinban és béta-karotinban, valamint magas víztartalma miatt kiválóan méregteleníti a vesét, sőt egyes kutatások szerint arginin tartalma miatt a keringési rendszerrel is csodát tesz. Fontold meg a vegetáriánus táplálkozást a hőség idején, és hanyagold egy kicsit a nehezebben emészthető húsételeket. Ellenben jót tesz minden olyan vízben gazdag zöldség, mint az uborka vagy a paradicsom.

A nagy melegben az ájurvéda is a segítségedre lehet. Az indiai tanítások szerint ilyenkor érdemes kerülni minden olyan hozzávalót, mely hőt termel. Egy időre tehát tedd félre a chilihez hasonló erős, csípős fűszereket. Helyettük válaszd inkább az édesköményt, a gyömbért, a kurkumát vagy az olasz zöldfűszereket, mint az oregánó és bazsalikom, de igazi nyári frissítőként működik a mentalevél is.

Hűsítsd a lakásod!

Érdemes átvenni nyárra déli szomszédaink szokásait és csak késő estétől kora reggelig szellőztetni. Utána zárkózz be, húzd be a sötétítőket, így mérsékelni tudod a meleg beáramlását a lakásba. Érdemes arra is figyelni, hogy az elektromos eszközök mind hőt termelnek, ezért ha teheted, ne hagyj egyszerre sokat bekapcsolva. Bármennyire is vágysz a hidegre, próbáld meg a légkondit csak annyira feltekerni, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. A 20 fokra hűtött szoba után a szervezeted szabályos sokkot kap, ha kimész a 35 fokba.

hosegcikk2.jpg ()

Gyors segítség

Ha nagyon meleged van, azonnal ható megoldás, ha a csuklódat, a tarkódat és a bokádat hideg vizes zsebkendővel borogatod, vagy egyszerűen a csap alá tartod, így viszonylag könnyen lehűthető a test. Hasonló hatást érhetsz el, ha reggelente langyos zuhannyal indítasz – a nagyon hideg víz ebben az esetben csak élénkíti a vérkeringést, amitől hamar meleged lesz. Utána jól jöhet egy ősi indiai csodaszer: a test kókuszolajos bedörzsölése. Ma már számos dekorkozmetikumban található mentaolaj, mely kiválóan hűsít. Az olaszok kedvence, a bergamott, mely – szintén rengeteg parfüm kedvelt hozzávalója – igazi frissítő nyári illat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X