Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket edd, hogy jobban barnulj

Ezeket edd, hogy jobban barnulj

barnaságbőrbőrvédelemepernapozássárgabaracksárgarépa
0

Írta:

A szép, egyenletes barnaság elnyerése nem mindig egyszerű feladat, pedig a nyár megjelenésével egyre többen vágynak erre. Elárulunk egy titkot: egyes zöldségek és gyümölcsök a barna bőr kialakulását is elősegíti, sőt még feszesítenek, hidratálnak és egészségesebbé varázsolnak.

Napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Éppen ezért válassz olyan zöldséget, gyümölcsöt, ami sok A-vitamint tartalmaz, mivel ez a vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára. Véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást. Ezenkívül daganatos betegségek megelőzésére, és immunerősítőként is funkcionál.

Sárgarépa

Az egyik legjobb választás a sárgarépa, mert a legnagyobb dózisban tartalmazza a béta-karotint, amely köztudottan a szép barnaság forrása. Már önmagában is hasznos, mivel a sárgás-barnás anyaga lerakódik, így alapból ad egy kis színt. Az édeskés, rostban rendkívül gazdag sárgarépa tisztítja a bélrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését, serkenti a felesleges salakanyagok kiürülését, vízhajtó hatással rendelkezik, továbbá oldja a lerakódásokat is a szervezetben. Gazdag szilíciumtartalma következtében erősíti a kötőszöveteket, és fokozza a kalcium-anyagcserét, ezáltal a zsírégetés hatékonyságát is növeli. A legjobb, ha naponta egyszer elrágcsálsz egy szállal, és még a strandra is magaddal viheted, mert nem árt neki egy kis meleg, és még jól is laksz vele.

Sárgabarack

Rengeteg barackféle létezik, mind nagyon egészségesek, nagy százalékban tartalmaznak vizet, de érdemes a sárgabarackból a legtöbbet megenni, ha a barna bőr az elsődleges célod. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. Amellett, hogy segíti a barnulást, növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, és mérsékli az asztmatikus panaszokat. Vízhajtó és méregtelenítő hatása is van, segíti a fogyásodat és véd a vírusok és fertőzések ellen is. Nem érdemes mást választani helyette.

Eper

A „Jolly Joker” gyümölcs. Nem véletlenül, hiszen kiemelkedően gazdag a tápanyag tartalma. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségleted. Emellett A-, E-, K- és többféle B-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, de tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Az eper kiváló forrása a pektinnek is és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. Kiemelkedő az eper szabadgyök-megkötő képessége is, antioxidáns tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található. Így nem csak széppé és barnává tesz, de egészségessé is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X