Főoldal > EGÉSZSÉG > A hibiszkusz tea 8 pozitív hatása

A hibiszkusz tea 8 pozitív hatása

antioxidánsdiétaegészségfogyásgyógyteahibiszkuszhibiszkusz tea
0

Írta:

A rendszeres biobolt-látogatók különféle szuperételekkel találkoznak: goji bogyó, chia mag, quinoa, amarant, csak pár olyan különlegesség, melyet biztosan megtalálsz. Ezek mellet pedig egyre több helyen látható egy újdonság: a szárított vagy kandírozott formában árult hibiszkusz virág.

A hibiszkusz vagy más néven mályvacserje egy nagyon mutatós növény, éppen ezért dísznövényként terjedt el szerte a világon. Ez az Ázsiából származó növény, melynek fájából gyakran faragnak díszeket, Indiában és Afrikában ipari növényként is számon tartják, és a hírnév és gazdagság szimbóluma is.

A hibiszkusznak körülbelül 200-300 faja létezik a földön, ezekből több is rendelkezik gyógyító hatással. A bioboltokban kapható szárított virágból teát főzhetünk, mely rengeteg pozitív egészségi hatással bír.

1. Szabályozza a vérnyomást

Egy 2008-ban végzett kutatás során kiderült, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomással küzdőknél. A kísérlet során a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak. A magas vérnyomás hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, stroke-hoz vezethet, így közvetetten a tea a szívedet is védi.

2. Csökkenti a koleszterinszintet

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít alacsonyan tartani az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal pedig véd a szívbetegségektől és az erek károsodásától. A hibiszkusz tea csökkenti a vércukor szintjét, mert hipoglikémiás tulajdonságú, ezért a cukorbetegek számára is hasznos. Egy tanulmány szerint csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, így segít elkerülni a II-es típusú cukorbetegséget.

3. Védi a májat

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segíti a májbetegségek kezelését. Hiszen az antioxidánsok a szabad gyökök lekötésével védik a szervezetet, ezzel pedig növeli az élettartamot és az általános egészséget.

4. Véd a ráktól

Egy tajvani kutatás szerint a hibiszkuszból készült tea képes lassítani a rákos sejtek növekedését az úgynevezett programozott sejthalálnak köszönhetően. Antioxidánsokban gazdag, a szabad gyököket leköti, mielőtt azokból rákos sejtek alakulnának.

5. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális

A hibiszkusz tea igazán remek C-vitamin-forrás, mely vitamin fokozza az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt megakadályozza a baktériumok okozta fertőzések kialakulását.

6. Enyhíti a menstruációs görcsöket

Helyreállítja a szervezetben a hormonháztartást, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmakat, s a többi kellemetlen tünetet is: túlevés, depresszió, hangulatingadozás.

7. Antidepresszáns hatású

Vitaminokban, ásványi anyagokban, például flavonoidokban gazdag, így a hibiszkusz tea antidepresszáns hatású. Rendszeres fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongás és depresszió szintjét, nyugodt, harmonikus hangulatot teremt.

8. Segíti a fogyást

Ha fogyni szeretnél, a hibiszkusz tea a barátod lesz. Amikor sok keményítőt és szénhidrátot fogyasztasz, valószínűleg hízni fogsz tőle, de ha rendszeresen kortyolgatsz hibiszkusz teát, azzal csökkentheted a két „közellenség” felszívódását. A tea gátolja az amiláz termelését, mely egyébként segíti a szénhidrátok és keményítők felszívódását.

Amire figyelni kell: Attól függően, hogy milyen célból fogyasztod, érdemes a teát különbözőképp elkészíteni. A legtöbb C-vitamin kinyerése érdekében áztatni érdemes, míg az antioxidánsok, sejtvédő hatás céljából inkább forrázzuk a teafüvet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X