Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 étel, amiben több C-vitamin van, mint a citrusokban

9 étel, amiben több C-vitamin van, mint a citrusokban

C-vitamincitruscitrusféleegészséggyümölcsimmunrendszervitaminzöldség
0

Írta:

Ha a C-vitaminra gondolunk, először biztosan a narancs és a citrom jut eszünkbe. Egy közepes narancs kimagasló, azaz 70 mg C-vitamint tartalmaz, azonban bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben még ennél is több található belőle.

Ha azt hiszed, hogy csak a téli influenzaszezon idején van szükségünk C-vitaminra, akkor nagyot tévedsz. Nyáron is elengedhetetlen a napi C-vitamin szükségletünk fedezése, ugyanis segít átvészelni a meleg miatti kimerültséget és védi a bőrt a napsugarak károsító hatásaitól.

Eper

Ha neked is az eper a kedvenc szezonális gyümölcsöd, akkor jó hírünk van a számodra. Egy kis tálka eperben 85 mg C-vitamin rejlik, emellett sok mangánt is tartalmaz, amely gondoskodik a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. Felejtsd el a cukros fagyikat és shake-eket, ha finom hűsítőre vágysz, turmixold össze az epret natúr görög joghurttal.

Ananász

A lédús, tropikus gyümölcsből már egy tálkányi 79 mg C-vitamint tartalmaz. A többi gyümölccsel ellentétben az ananászban jelentős mennyiségű bromelain enzim is található, amely segíti a fehérjék tökéletes lebontását. Fontos tudni, hogy ez csak a friss gyümölcsre igaz, a konzerv változat, a hőkezelés miatt, nem tartalmaz bromelaint.

Mangó

Gondoltad volna, hogy egyetlen darab mangóban 122 mg C-vitamin rejtőzik? A szemünk öregedésében a kék sugárzás jelentős szerepet játszik, a mangóban található zeaxantin antioxidáns viszont képes megszűrni ezeket a káros sugarakat is.

Papaya

Az ananászhoz és a mangóhoz hasonlóan a papaya is igazi C-vitamin bomba. Már egy kisebb darab gyümölcs 95 mg-ot tartalmaz. A benne található enzimek ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, így nyáron is gondoskodnak a ragyogó bőrről.

13688996 - fresh broccoli and cabbages on wooden table on green background

Karalábé

Valószínűleg, neked sem a karalábé jut eszedbe, amikor a kedvenc ételeidet sorolod, pedig egy kis tálka ebből a zöldségből 84 mg C-vitamint tartalmaz. Ráadásul rákellenes összetevői miatt is érdemes akár naponta fogyasztani. De hogyan együk? A legjobb, ha fehérjedús cottage cheese-be mártogatod. Meglátod, sokkal finomabb és üdítőbb ropogtatnivaló, mint a chips.

Kelbimbó

Az édes kelbimbó golyókból már egy csészényi mennyiség 75 mg C-vitamint tartalmaz. A nyári melegben, a nehezítő köretek helyett, kiváló választás a csirkemell mellé.

Kivi

Elegendő csupán napi két kivit megenni, és máris 128 mg C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Amennyiben alvásproblémáid vannak, különösen ajánljuk fogyasztását, mivel segít hamarabb álomba szenderülni, és javítja az alvás minőségét is, a benne található szerotonin hormonnak köszönhetően.

Kaliforniai paprika

Bármelyik színű kaliforniai paprikát is választod, abban biztos lehetsz, hogy C-vitaminban nem szenved hiányt. Egy darabban átlagosan 100 mg található. Bármilyen fogyókúrás étrendet követsz, a kaliforniai paprikát könnyedén beleillesztheted, ugyanis egy csészényi szeletelt zöldségben csupán 45 kcal rejlik.

Brokkoli

Nyáron nem is ajánlhatnánk jobbat, mint egy friss brokkoli salátát vacsorára. Egy kis tányérnyi brokkoli 81 mg C-vitamint tartalmaz, a benne található K-vitamin pedig csontjaid egészségéről is gondoskodik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X