Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál az újhagymáról

5 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál az újhagymáról

egészségfűszergyógynövényhagymaújhagymazöldség
0

Írta:

Az újhagyma minden része értékes. El ne dobd a zöldjét se, hiszen igazi csemege, és fogyasztásával nagymértékben hozzájárulsz egészséged megőrzéséhez. Segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, de még véd a rák ellen is védelmet nyújt.

1. Immunerősítő újdonság

Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen. Mint minden hagyma, ez a fiatal változat is nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Az újhagymában C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz és cink is található. Vitamin- és kéntartalma segít a szabad gyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

2. A belek barátja

Jótékonyan hat a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat, és segíti az emésztést. Bár étvágygerjesztő hatása is van, ez különösen tartós betegségek után tud hasznos lenni. Elhízni azért senki nem fog a hagymától.

3. Szív-, és érvédő

lllóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, kimagasló vastartalma pedig fokozza a vérképzést. A hagymában található flavonoidok – ez egyébként minden hagymára igaz – a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak.

4. Stressz ellen

Segítségével könnyebben legyőzheted a stressz, a fáradtság és a fejfájás tüneteit. Nyugtató hatása érdekében rágcsáld akár magába, vagy vágd apróra a hagymát, és szippants belőle jó nagyokat: beindítja a vérkeringést, és élénkebbé válsz pillanatok alatt.

5. Gyógyítja a fájó torkot

A légúti megbetegedésekkel szemben is hatásos gyógyító. Ha fáj a torkod, készíts belőle köhögés elleni főzetet. Darabolj fel két zöldhagyma fehér szárát gyökerestől, majd főzd össze egy apróbbra reszelt gyömbérrel. Ízesítsd mézzel és kortyold naponta többször is. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X