Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 „egészséges” szokás, aminek rossz vége lehet

7 „egészséges” szokás, aminek rossz vége lehet

diétaegészségegészséghibafitneszfogyáskalóriasportszénhidrát
0

Írta:

Ne kövesd el ezeket a hibákat az egészséged érdekében!

 

1. hiba: Drasztikusan megvonod magadtól a szénhidrátot, a zsírt és a kalóriákat

Ezt pedig sajnos a hajad, a körmöd és a bőröd bánja majd, ugyanis a sejtek folyamatos újjáépüléséhez szükség van ezekre az összetevőkre. A bőr például igényli a zsírt, ráadásul a hozzáadott fajtából, mert magának nem tudja megtermelni. Nem is beszélve arról, hogy ha egyszerűen elkezdesz teljesen kihagyni dolgokat az étrendedből, a tested A-, C- és E-vitamin kultúrája teljességgel felborul, ez pedig száraz hajat és bőrt, valamint töredezett körmöket eredményez.

2. hiba: Túlzásba viszed a sportot

Reggel hatra állítod az ébresztőórát, kipattansz az ágyból, egy hideg zuhany, aztán pikk-pakk, lefutsz nyolc Szigetkört – szép álom, de az egyetlen, amit ezzel elérsz, az egy krónikus lábfájdalom lesz. Ha eddig nem, vagy csak keveset sportoltál, nem vetheted bele magad rögtön ezerrel, mert az izmaid nincsenek hozzászokva a terheléshez, és komoly bajod is lehet belőle. Kezdd kicsiben, és fokozatosan emeld a tétet!

3. hiba: Csak egyfélét sportolsz

Minden nap egy órát szobabiciklizel, de egy idő után már mintha nem akarnának olyan gyorsan leröppenni a kilók, mint az elején? Persze, hiszen a a tested hozzászokik egy bizonyos fajta megterheléshez, amihez már nem kell erőfeszítést tennie, így viszont eredménye sem lesz. Legjobb, ha minden nap más mozgásformát találsz ki, és legalább az edzés sem válik unalmassá.

4. hiba: Egy edzésszünet után ugyanott folytatnád

Ha mondjuk 3 hónapja zumbázol, de az elmúlt hetekben egy elhúzódó megfázás miatt nem mentél le edzeni, ne felejtsd el, hogy ez az izmaid számára is kihagyás volt. Ne folytasd ott, ahol abbahagytad, mert akár még is sérülhetsz, inkább szépen, fokozatosan zárkózz fel újra a társaidhoz.

szokas2.jpg ()

5. hiba: Edzés után nem pótolod a kalóriákat

Pedig ha koplalsz, azzal csak ártasz magadnak. Nem kell az edzőterem után egy tál spagettit bevágnod „előre ledolgoztam”-felkiáltással, de egy tápláló gyümölcssaláta vagy egy könnyű vacsora elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszered erős maradjon.

6. hiba: Nem pihensz eleget

Az edzők és a dietetikusok egyhangúan állítják: egyaránt rossz a szervezetednek és az izmaidnak, ha túlhajtod őket. Tervezd meg a pihenést is olyan hatékonyan, mint az edzést, mert ha összeesésig mozogsz, azzal csak krónikus izomlázat, rendszertelen ciklust és rossz emésztést hozol össze magadnak. Hagyj rá időt, hogy a tested regenerálódjon!

7. hiba: Extrém, rövid távú diétákba fogsz

Ez is olyasmi, amit nem lehet elégszer elismételni: rövid távú diéta nem létezik (tisztítókúra igen, de az más). Az egy-két-három napos csodadiéták, amiknek a lényege, hogy abszolút nem eszel, csak mondjuk valami fura löttyöt kortyolgatsz, nem csak veszélyesek (akár komolyan rosszul is lehetsz tőlük), de értelmetlenek is, hiszen az így leadott néhány kiló kivétel nélkül mindig visszajön, amint abbahagyod a diétát. Válaszd inkább a hosszabb távú, de egészségesebb és körültekintőbb módszereket, amik fokozatosan – és mozgással kombinálva – segítenek megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X