Főoldal > EGÉSZSÉG > A hagyma gyógyító ereje

A hagyma gyógyító ereje

egészséggyomorpanaszokhagyma
0

Írta:

A megfázás természetes ellenszere A rendszeres hagymafogyasztás hideg időben különösen ajánlott, hiszen nagyban támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől, csökkenti a lázat és segít kiizzadni a meghűlést és az influenzát. A népi gyógyászat már réges rég felismerte áldásos hatásait, amelyek a hurutos és légúti megbetegedésekre is kiterjednek, ugyanis illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot. […]

A megfázás természetes ellenszere

A rendszeres hagymafogyasztás hideg időben különösen ajánlott, hiszen nagyban támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől, csökkenti a lázat és segít kiizzadni a meghűlést és az influenzát. A népi gyógyászat már réges rég felismerte áldásos hatásait, amelyek a hurutos és légúti megbetegedésekre is kiterjednek, ugyanis illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot. A modern orvoslásban is használják már, fogyasztása bizonyítottan segít az asztma tüneteinek leküzdésében.

A kifogástalan keringési rendszerért

A rendszeres hagymafogyasztás megelőzésként és kezelésként is kitűnő: csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedést is. Mindez a hagymában található flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhető – különösen a kénnek, krómiumnak és B6-vitaminnak -, mert csökkentik az agyvérzésért és az infarktusért felelős homocisztein szintet a szervezetben.

Az ősi szépítőszer

A hagyma tetőtől talpig használható a test felületén is. Hajszeszként – kétszer egy héten – a fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, valamint segít a hajhullás leküzdésében. A zsíros, pattanásos arcbőr egyik természetes ellenszere a hagyma, akár héjából készült főzet formájában, akár nyers levét használva, de gőzölve is lehet alkalmazni, minden esetben fertőtlenítő hatása az, amely segít a pattanások és az arcbőr tisztításában. Antibakteriális hatása miatt komolyabb esetekben, gyulladásnál, tyúkszemeknél, rovarcsípésnél, valamint égési sérülések kezelésére is használják.

hagyma2.jpg ()

 

Rákos megbetegedések megelőzésére és kezelésére

Egyelőre kezdeti stádiumban tartanak azok a kutatások, amelyek a hagyma rákos megbetegedések során történő alkalmazását vizsgálják, de már most úgy tűnik, hogy előnyös tulajdonságait ezen a területen is hasznosítani tudják. A szakemberek úgy vélik, hogy kénvegyületei meggátolhatják bizonyos tumorsejtek burjánzását, fitovegyületei pedig az eddigi eredmények szerint olyan enzimek termelésére késztetik a szervezetet, amelyek egyes rákkeltő anyagokat ártalmatlanná tesznek, mások kiürítését pedig elősegítik.

Afrodiziákum

Az olyan ételek, mint az osztriga, az articsóka vagy a csokoládé közismerten vágykeltő hatásúak, ám a hagyma méltánytalanul maradt ki a díszes társaságból. Amellett, hogy afrodiziákumként meghozza a kedvet, az állóképességet is jelentősen növeli.

+1 Csak óvatosan

Bár tény, hogy a népi bölcsesség szerint minél csípősebb és erősebb a hagyma, annál jobb, érdemes megtartani a mértéket. Különösen azoknak kell odafigyelni, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, hiszen a nagy mennyiségű erős hagyma irritálhatja a gyomrot.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X