Főoldal > EGÉSZSÉG > A csicseriborsó 4 jótékony hatása

A csicseriborsó 4 jótékony hatása

csicseriborsófehérjehumuszrostrostbevitel
0

Írta:

Egy egészséges, fehérjében különösen gazdag zöldségféle a csicseriborsó. Az arab világban szinte mindennapos élelmiszer, nálunk viszont még csak az egészséges táplálkozás követői fogyasztják rendszeresen, pedig megéri mindenkinek megismerni.

1. Jól hat a rák ellen

A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így könnyen el lehet dönteni, hogy ízlik, vagy sem. Az viszont már nem is kérdés, hogy antioxidáns és E-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzheted vele a rákos- és daganatos megbetegedések kialakulását. A csicseriborsó folsav tartalma pedig hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez. Emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít a szervezeted számára.

2. Koleszterincsökkentő

Jótékony hatása közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét is, amelynek köszönhetően megelőzheted vele a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Emellett pektint is tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló eledel, akár az esti, akár a déli órákban.

, Image: 240113891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

3. Segíti az emésztést

A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztésed, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket, a könnyebb emésztés pedig súlycsökkenést is eredményez. Zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten előnyös. Magas fehérjetartalmának köszönhetően mind a fejlődésben lévő gyerekeknek, mind a terhes és szoptató anyukáknak is érdemes beépíteni a csicseriborsót étrendjükbe. Ráadásul rendszeres fogyasztásával normalizálható a vérnyomás ingadozása is.

4. Depresszió és kimerülés ellen is hatékony

A kis sárga „golyók” bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson. Így érdemesebb egy jó csicseriborsós salátához, humuszhoz, vagy falafelhez – ezek alapja is – nyúlni a csokoládé helyett, ha éppen rosszkedv, vagy fáradtság gyötör.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X