Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 kérdés, amit csak a Google-nak mersz feltenni

7 kérdés, amit csak a Google-nak mersz feltenni

betegségegészségGooglekérdésorvos
0

Írta:

Fogadni mernénk, hogy van legalább egy némileg kínos egészségügyi kérdésed, aminek már próbáltál a végére járni, de soha egy szót sem szóltál róla az orvosnak.

Mielőtt elharapod a nyelved, hogy nehogy kimond a bajod, ne feledd: az olyan mondatokat, mint a “Hé, doki, nagyon viszket a végbelem” nem könnyű kimondani, ám a válasz sokkal megnyugtatóbb (és sokkal megbízhatóbb) lesz, mint a Dr. Google adta válasz.

Titkos internetes kereséseid egyszerűen

Azért, hogy időt takaríts meg, ugyanakkor névtelen is maradhass, megkerestünk néhány orvost a leggyakoribb kínos tünetekkel és tudod mi történt? Egyikük sem hátrált meg. Ráadásul nekik is volt pár érdekes nyomravezető jelük arról, hogy mi mit okozhat, és azt is tudták, hogy mit tehetsz ellenük. Itt van 15 olyan furcsa tünet, melyről bár nem beszélsz szívesen, mégis érdekelhet a magyarázata.  

1. Miért nincs orgazmusom?

A nők számára az egyik legfontosabb dolog, – pláne, ha még soha nem volt orgazmusuk -, hogy felfedezzék saját magukat.  Ezért, ha még soha nem nézted meg vagy érintetted meg a nemi szerved meg kell tedd, hogy tisztában legyél a saját testeddel és tudd, mi okoz örömöt, mielőtt bárki más képes lenne gyönyört nyújtani neked. A másik kulcs, a kommunikáció a partnerrel. Beszélgetni vele arról, hogy mit szeretsz, ha már felfedezted önmagad. Ehhez tudnotok kell szexszuálisan is beszélni egymással, azért, hogy tudja, mit is csináljon a testeddel – hívja fel a figyelmet Dr. Kristen Mark, a Kentucky Egyetem magatartáskutató professzora.

2. Miért pisilek be futás közben?

A terhelés által kiváltott inkontinencia nem ritka a nők körében, melyet általában két tényező okoz:

1. Stressz inkontinencia akkor jelentkezik, ha a nyomás meghaladja a hasüregben az ellenállást a húgyhólyag bemeneténél (például: ha a húgycső záróizma nem zár elég erősen). A futás vagy más megerőltető testmozgás okozhatja ezt a megnövekedett hasi nyomást és az azt követő vizeletszivárgást.

2. A másik fő ok a húgyhólyag túlzott aktivitása. Ekkor a húgyhólyag falának izmai összepréselődnek, miközben el kellene lazulniuk (a húgyhólyag telítődése során). Ez adja a sürgető érzést, és ez lehet az oka a vizelet szivárgásának.

Ha vizeletszivárgást tapasztalsz futás vagy más testmozgás közben, azt javasoljuk, hogy kérj segítséget egy urológustól vagy a háziorvosodtól – javasolja Tomas L. Griebling, MD, professzor és a Kansas-i Egyetem Urológia Tanszékének alelnöke.

3. Normális, hogy járás közben kidörzsölődik a combom?

Nos, a kidörzsölődés attól a bőrirritációtól van, amit a két bőrfelület állandó súrlódása okoz. És ez teljesen normális a két comb összeérésekor. Ez a fajta bőrkopás általában nemcsak egy ismétlődő mozdulatsor során jelentkezik bizonyos gyakorlatvégzéskor, hanem a mindennapi tevékenységek közben is különösen olyanok esetében, akik túlsúlyosak. A végleges és legjobb gyógymód erre a fogyás, mert ez megszűnteti a bőr összecsuszatolódását.  

Ha a kidörzsölt bőr nagyon csúnya, akkor alkalmazz lokális gyulladáscsökkentő krémeket. Az 1%-os hidrokortizon például remek választás lehet ebben az esetben, mert csökkenti a gyulladást és a kopást. Ez egyrészt vény nélkül kapható, másrészt olcsó gyógyszer. Két hétnél azonban nem szabad tovább használni, mert a kortizon hosszú távú használata a bőr elvékonyodásához vezet. Ha nem súlyos a kidörzsölődés mértéke, használj inkább hidratáló krémeket és egyéb bőrvédő anyagokat, amilyenek például a cink-tartalmú krémek. Ilyeneket használunk akkor is, ha csecsemő fenekét pirosítja ki a pelenka összegezi a tudnivalókat Joshua Zeichner, MD, a New York-i Mount Siani Kórház kozmetikai és klinikai kutatási részlegének igazgatója.

4. Miért van rengeteg anyajegyem?

Az még nem teljesen világos, hogy miért jelenik meg az emberek bőrén az anyajegy, de tény, hogy ez sokkal gyakoribb probléma a túlsúlyosak és elhízottak körében. Elsőként ellenőriztetni kell, hogy ezek többsége valóban ártalmatlan, ám abban az esetben, ha nőni kezdenek és begyulladnak vagy állandóan beleakadnak az ékszereid, illetve elkezdenek vérezni, akkor muszáj kezeltetni. A kicsiket általában lefagyasztják vagy leégetik, míg a nagyokat kivágják – mondja Dr. Zeichner.

budos2.jpg ()

5. Mitől büdös a lábam?

A büdös láb leggyakoribb oka a láb izzadása. Még ha nem is izzadós a lábad, akkor is megtalálható a szervezetedben az úgynevezett normál bőrflóráért felelős baktérium, ez alól pedig a te lábad sem kivétel! Mivel a különböző baktériumok különféle szagokat árasztanak, így az emberek lába is eltérően büdös. És ez az állapot csak rosszabbodik, ha nylon zoknit viselsz, mert az nem szívja magába a verejtéket, így fokozott izzadást okoz. Amit én a leghatékonyabbnak találok, különösen azok számára, akiknek nagyon izzad a lába – ezt az állapot nevezzük hiperhidrózisnak , az az izzadásgátló használata. Ugyanúgy használhatod, mint a hónaljadnál: bekened vagy sprézed, teljesen mindegy. Sajnos egyes embereknek büdösebb a lába, nincs mit tenni mondja Cary M. Zinkin, MD, lábsebész sportorvos, az American Podiatric Medical Association szóvivője.

6. Miért jön rám az inger futás közben?

A legjobb, ha elmész vécére mielőtt erőteljes mozgásba kezdesz, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor jön rád a szükség. Nekem például sok évvel ezelőtt volt egy gyönyörű útvonalam, ahol futottam. Öt mérföld oda, öt vissza. Naná, hogy hét mérföld után a beleim működésbe léptek, pedig még hátravolt három mérföld és fogalmam sem volt, hogy ki fogom-e bírni, mert a késztetés a legalkalmatlanabb időben jött rám. Hagyj időt rá, hogy rendesen el tudj menni nagyvécézni, mielőtt sportolni kezdenél. Ehhez bevethetsz néhány praktikát. Azaz, ha például 2 órával azelőtt iszol valamit – kávét, teát, narancslevet , mielőtt futni mész, az lehet, hogy beindítja a fentről lefelé haladó perisztaltikus mozgást, és ez a reflex, mozgásra ösztönzi a belet, mielőtt még kilépnél az ajtón – állítja Stephen Simons, sportorvos, az indianai MIshawaka St. Joseph Regional Medical Center igazgatója.

7. Normális a sok fülzsír?

Ez csak egy viasz lerakódás, ami nem szokatlan. Mit tehetsz, hogy a hallójáratodat ne tömítse el? Rendszeresen tisztítsd a füled, amire a hidrogén-peroxid kiváló szer, mivel megakadályozza a fülzsír felhalmozódását, ráadásul használatának köszönhetően általában nagy adag zsír távozik a füledből. Épp ezért, mi általában azt javasoljuk az embereknek, hogy csepegtessenek 5 cseppet a hidrogén-peroxidból a hallójáratba egyszer egy héten. Ez a legegyszerűbb módja a fül tisztításának. Ami szintén hasznos, ha rendszeresen járunk ellenőrzésre egy fül-orr-gégész szakorvoshoz. Rengeteg ember jön félévente fülzsír-eltávolításra. Tehát, a legjobb, ha heti rendszerességgel használjuk a hidrogén-peroxidot és esetleg még hébe-hóba elmegyünk egy fül-orr-gégészhez, hogy tisztítsa ki, amit esetleg a hidrogén-peroxid nem oldott meg – magyarázza Anthony J. Cornetta, MD, a New York-i Medical Group fül-orr-gégésze.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X