Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 étel az egészségesebb szívért

7 étel az egészségesebb szívért

diétaétcsokikávémandulaolívaolajparadicsomszívtáplálkozástea
0

Írta:

Ha ébredés után egyből a kávéfőzőért vagy egy gőzölgő csésze teáért nyúlsz, jó hírünk van: a legújabb kutatások szerint mindkét ital jótékony hatással van a szívedre!

 

Egy amerikai szaklap kutatói kiderítették: a kedvenc forró reggeli italod többet tesz érted, mint a szimpla ébresztés. Közel 83 000 egészséges, 45-65 év közötti japán felnőttet kérdeztek meg, akik részletes kérdőívet töltöttek ki az életmódjukról és az étrendjükről, beleértve a koffeintartalmú italok fogyasztását is. A kutatás eredménye szerint a zöld tea vagy a kávéfogyasztók között ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri betegség és szélütés.

Ha naponta egy csésze kávét iszol, 20%-kal csökkented a stroke kockázatát, ha zöld teát fogyasztasz, akkor is megelőzheted a bajt: 14%-kal valószínűbb, hogy nem fogsz ilyen súlyosan megbetegedni. Akik legalább négy csésze zöld teát isznak meg naponta, óriási eredményt érhetnek el: 32%-kal kisebb az esélyük az agyvérzésre.

Nem meglepő az új összefüggés Yoshihiro Kokubo, a Japán Nemzeti Agy-, Szív- és Érrendszeri Központ kardiológus főorvosa szerint: a zöld tea tele van a katekin nevű polifenolokkal, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. A kávé pedig klorogénsavat tartalmaz, amely csökkentheti a testsúly és a vér glükóz toleranciáját – mondja a szakértő.

De mi mást fogyaszthatunk még a kávé és a zöld tea mellett a szívünk egészségéért? A következő 5 étel segíthet!

sziv2.jpg ()

Étcsokoládé

Hogy mi teszi egyes országokban olyan népszerűvé az étcsokit? A Harvard egyetem kardiológusa, Norman Hollenberg szerint az egészség szempontjából bizonyos helyeken több előnyös tulajdonságát élvezhetik. Például a Panama partjainál élők feldolgozatlan kakaóhoz jutnak, amely tele van flavonokkal, ennek köszönhetik a kiemelkedően egészséges szívüket.

Mandula

Van valami, amit a mandula nem tud? A diófélék, mint a mandula, a dió, a pisztácia és a mogyoró növényi szterineket tartalmaznak, amelyek akcióba lépnek, ha a szervezetben túl nagy mennyiségű a koleszterin.

Szardínia

Az omega-3 zsírsav a szív legjobb barátja, a szardínia pedig az egyik legkiválóbb hal, amelyből megkaphatsz belőle egy nagy adagot. Egy dán tanulmány szerint azok a nők, akik sok omega-3-at fogyasztanak, 38%-kal csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Paradicsom

Szereted a tésztán a paradicsomszószt? Micsoda szerencse! Egy friss kutatás szerint azok az emberek, akik több paradicsomot esznek, sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek szélütést, mint akik csak ritkán. A különbséget valószínűleg a likopin okozza, amely megtalálható a görögdinnyében, a grapefruitban és a guavában is.

Olívaolaj

Ha még nem olívaolajjal készíted az ételeidet, itt az ideje, hogy ezen változtass, és mindig tarts egy üveggel a konyhádban. Egy 7600, 65 év feletti francia lakos megkérdezésével készült tanulmány szerint az olívaolaj rendszeres használói esetében 40%-kal csökkent a stroke kockázata.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X