Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 étel, ami gyulladást okoz

7 étel, ami gyulladást okoz

ételgabonapehelygyulladáskenyérkrémsajtolajtej
0

Írta:

Jobban jársz, ha ezekből az ételekből minél kevesebbet fogyasztasz, hogy elkerülhesd a gyulladásokat.

Hidrogénezett olaj

A részben hidrogénezett transz-zsírsavak határozottan növelik a gyulladások kialakulását a szervezetedben. Érdemes ezért tudatosan kerülni ezeket.  Az olvasztott vaj (ghi) jó megoldás lehet, ami ugyan tartalmaz omega-6 zsírsavat, azonban az intenzív ízélmény miatt jóval kevesebbet használsz fel belőle, mint a hagyományos vajból. Ha az olvasztott vajat egy kevés olívaolajjal hígítod, még egészségesebb alternatívához juthatsz.

Zsíros húsok

A gyulladást okozó ételek növelik a kockázatát az olyan krónikus egészségügyi problémáknak, mint amilyen a rák, a cukor-, és a szívbetegség, valamint az autoimmun betegségek. Néhány tanulmány rámutatott arra, hogy a telített állati zsírok is felelősök lehetnek a gyulladásokért. Ahelyett, hogy zsíros húst ennél, mint amilyen a hamburgerben és a hot dogban (bacon) is található, egyél inkább omega-3 zsírsavban gazdag halat, mint amilyen a lazac, a szardínia, a makréla és a tonhal, de ugyanilyen egészséges a bab, a dió és a magas szójatartalmú élelmiszerek is.

gyulladas2.jpg ()

Teljes, vagy 2,8 %-os tej

Hogy csökkentsd a telített zsírok bevitelét, a teljes és a 2,8-as tejet helyettesítsd 0 vagy 1,5 %-os (bio) tejjel. A gabonapelyhed ízesítésére használhatsz ezen kívül még bio szójatejet, mandulatejet, rizstejet, vagy akár zabból készült italt is.

Krémsajt

A krémsajt helyett válassz kis adagokban lágyabb, kenhető sajtokat (mint amilyen a kecskesajt vagy a ricotta), amikor megkened a pirítós kenyeret, vagy mártogatnál – ezeknek ugyanis alacsonyabb a telített zsír tartalmuk.

Cukrozott gabonapelyhek

Néhány kutatás kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrend fokozza a gyulladásra való hajlamot. Éppen ezért fogyassz kevesebb cukrozott gabonafélét, és válaszd helyettük az alacsony cukor-, magas rosttartalmú  variációkat. A legjobb gyulladáscsökkentő reggeli a zabpehely – szerezd be a csekély mértékben feldolgozott, szemes verzióját!

Zsíros, cukrozott joghurt

Még a joghurt is lehet káros, ugyanis a réteges gyümölcsjoghurtok meglepő mennyiségű cukrot tartalmazhatnak. Ha a zsírszegény, vagy az alacsony zsírtartalmú variációt választod (lehetőleg bio gazdaságból származzon), azzal elkerülheted a plusz kalóriákat és a gyulladást is. Ha pedig extra adag fehérjéhez  juttatnád a szervezetedet, egyél egy görög joghurtot! Nem szereted a natúr joghurt ízét? Édesítsd egy teáskanál mézzel, vagy egy csipetnyi fahéjjal, és dobálj bele pár darab felkockázott idénygyümölcsöt.

Fehér kenyér

Akár a cukor esetében, ha túl sok finomított szénhidrátot fogyasztasz, az gyulladáshoz vezethet. Egyél kevesebb fehér lisztből készült kenyeret (és tésztát), és helyettesítsd ezeket magas rosttartalmú, 100 százalékban teljes kiőrlésű társaikkal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X