Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 természetes gyógyszer a konyhából

5 természetes gyógyszer a konyhából

egészségfejfájásgyógynövénygyömbérgyömbéritalhányingerjoghurtkávékoffeinvörösáfolya
0

Írta:

Házi praktikák, egyszerű gyógymódok – igen, ezek működnek!

“Ha émelyeg a gyomrod, kortyolgass gyömbéritalt!”

A nagyinak igaza volt. Kutatók is bizonyították, hogy a gyömbér valóban segít a hányinger leküzdésében például terhesség, vagy műtéti altatás után, de a tengeribetegség leküzdésében is hatásos. A gyömbérben található anyag blokkolja a szerotonin receptorokat a gyomorban, amely a jó hangulatért felelős, ám kapcsolatba hozható a hányingerrel is. 1-2 gramm friss gyömbérgyökér forró vízbe téve, teaként fogyasztva, vagy 2 teáskanál gyömbércukor elfogyasztása javasolt. Fontos, hogy 6 grammnál egy ültő helyünkben ne fogyasszunk többet, mert az már irritálja a gyomrot.

“Húgyúti fertőzésre igyál sok tőzegáfonya dzsúszt!

Számos tanulmány rámutatott, hogy a tőzegáfonya, vagy vörösáfonya ital segít kiküszöbölni a húgyúti fertőzéseket, vagy ismertebb nevén a felfázást. A növényben található proanthocyanidins összetevők megakadályozzák, hogy a káros baktériumok eljussanak a hólyagba. A kutatók azt javasolják, ha valakinek több mint háromszor fordul elő egy évben húgyúti fertőzése, az fogyasszon rendszeresen tőzegáfonyalét két pohárral naponta. A célnak a szárított forma is megteszi, abból egyharmad csészével érdemes fogyasztani. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a már kialakult betegséget enyhítené vagy lerövidítené, így marad a megelőzés, ami valljuk meg, sokkal kellemesebb is. Ha már kialakult, akkor viszont érdemes minél többet inni, hogy a folyadék (ásványvíz) kimossa a szervezetből a baktériumokat.

gyogyszer2.jpg ()

“Fáj a fejed? Igyál kávét!”

200 milligrammnyi koffein segít a fejfájás enyhítésében, beleértve a migrént is – állítja egy tanulmány. Hogy pontosan hogyan működik az nem világos még a kutatók előtt sem, azt azonban tudják, hogy a koffein fokozza az agyműködést, így a környező véredényeket összehúzódásra készteti. Egy teória szerint ez az összehúzódás enyhíti a nyomást, amely a fájdalmat okozza. Persze a koffeinhez szokás visszaüthet. Ha ugyanis azok, akik rendszeresen isszák, nem jutnak megszokott koffein adagjukhoz, pont az ellenkezőjét tapasztalhatják, vagyis a véráram megnő az agyban és ez fejfájáshoz vezet.

“Egyél sok joghurtot, ha gombás fertőzésed van!”

A szervezetünkben jól megvannak egymással a “jó” és “rossz” baktériumok, beleértve a kis számú élesztőgombát is. A “jó” baktériumok segítik az élesztőgombák kordában tartását. Ha a hasznos baktériumok száma leesik, az élesztőgombák átveszik a szerepüket és fertőzést okoznak. Néhány tanulmány rámutatott, hogy a “jó” baktériumokat tartalmazó joghurt fogyasztása segít az élesztőgombák szinten tartásában és kevésbé leszünk fogékonyak a különböző fertőzésekre. Más tanulmányok ezt azonban nem erősítik meg. Persze rosszat nem teszünk, ha elfogyasztunk egy pohár joghurtot, végülis tele van fehérjével, kalciummal és jótékony mikroorganizmusokkal – legalább biztos lehetsz benne, hogy gondoskodsz hasznos baktériumokról a szervezeted számára.

“Ízületi gyulladás gyötör? Fogyassz zsíros halat, az segít!”

Bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsavak pótlása és a tőkehalmáj segít csökkenti a reuma kialakulását. Az omega-3 zsírsavak hasonlóan működnek, mint a non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az ibuprofen: csökkentik a prostaglandinok termelődését (ezek hormonszerű anyagok), amelyek a duzzanatot és a fájdalmat okozzák. És bár a kutatás még koránt sem ért véget, az biztos, hogy az omega-3 zsírsav és a tőkehalmáj más reumás betegségek esetén is hatásos.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X