Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, hogy miért egyél élesztőt

5 ok, hogy miért egyél élesztőt

élesztőfehérjefehérjebevitelgyógyhatásvitamin
0

Írta:

Rendkívüli tulajdonságokkal bír az élesztő

Ha eddig azt gondoltad, hogy az élesztőt csak a kelt tésztákhoz, süteményekhez használhatod, akkor tévedtél. Ez a kicsit fura alapanyag sokat tud segíteni az egészségeden, de még a szépségeden is.

Az élesztő vörösvértest nagyságú aprócska sejtekből álló növényféleség. Abban különbözik az összes többi növénytől, hogy a sejteket nem veszi körül cellulóz. A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszívódnak. Az élesztőgombák 50 százaléka fehérje, ezért kitűnő fehérjeforrás nem csak a vegetáriánusok számára.

1. Igazi vitaminbomba

Tizenhét vitamin van benne, így méltán viseli a vitaminbomba elnevezést. Csak az A- az E- és a C-vitamin hiányzik belőle. A B12-vitaminon kívül pedig az összes főbb B-vitamint tartalmazza az élesztő. Emellett legfőbb forrása a szerves vasnak, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést.

2. Extra gyógyerővel bír

A benne lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni. Az élesztő rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, hatására visszafejlődik a köszvény, szabályozza az emésztést, csökkenti a stressz hatást, és erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenállóképességét.

Block of yeast, Image: 5926268, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Segít a fogyásban és az alakformálásban

Ki gondolta volna, de még a fogyásban is segít. Ennek oka a magas B-vitamin tartalom és az emésztést segítő hatása.  A különböző élesztők közül a sör-, a torula-, a tejsavón erjesztett-, a folyékony- és a szárított élesztő a legismertebbek. A drapp színű, rugalmas állagú, kagylós törésű sütőélesztőt keményítővel elegyítve, téglaalakúra préselik, úgy hozzák forgalomba.Ha az első étkezés előtt rendszeresen eszel egy csipetnyi élesztőt, az étvágycsökkentő hatással bír. Az íze ugyan nem a legjobb, de a cél érdekében kibírható. Szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is.

4. Szépíti a hajat, a bőrt és a körmöket

Ha elegendő élesztő jut a szervezetedbe, akkor a bőrödön és hajadon is észreveszed a hatását.  Bőrregeneráló hatása van, feszesít és fiatalít, a hajat pedig fényesebbé, egészségesebbé varázsolja. Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, gyerektől felnőttig.

5. Stressz és fáradság ellen is jó

Jobb, mint egy energiaital. Figyeld meg, ha lenyelsz egy-két evőkanálnyi élesztős folyadékot, néhány perc alatt eltűnik a fáradtság érzeted, visszatér az erőd, energiád. Fontos, hogy csak üres gyomorra lehet fogyasztani. Hagyd, hogy szétolvadjon a szádban,  vízzel, vagy tejjel keverheted, de mással soha!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X