Főoldal > EGÉSZSÉG > Zöldbabbal a rák és a kilók ellen

Zöldbabbal a rák és a kilók ellen

diétaegészségfogyásnövényrákzöldbabzöldség
0

Írta:

Tudtad azt, hogy a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák? Ráadásul párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is rendkívül finom. Még 5 másik titkot is elárulunk erről a zöldségről.

A zöldbab a hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. században ismerték meg, és még ekkor sem sejtették, hogy mennyi jó tulajdonsága van.

1. Húspótló zöldség

Kalciumban, káliumban és rostokban is bővelkedik a zöldbab, de fehérjetartalma még ezek közül is kiemelkedik. Éppen ezért kiváló húspótló, így a vegetáriánus étrendbe szinte kötelező beleilleszteni. A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is tartalmaz, és érdemes minél többször fogyasztani, mert számos betegség ellen védelmet nyújt.

2. A cukorbetegek fontos tápléléka

A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású. Emellett jelentős mennyiségű antioxidáns található, és a szív- és érrendszerre is jó hatással van. Gazdag omega-3 zsírokban is, valamint a benne lévő karotinoidok és flavonoidok gyulladásgátló hatásúak.

3. Segíti az emésztést

Ez a zöldség gazdag rostokban is, amelyek kifejezetten jó hatással vannak az egészségre. Az emésztési gondok például rostos anyagok fogyasztásával kezelhetőek, ezért a zöldbab megszünteti a székrekedést, védi a májat és enyhíti az aranyeres megbetegedést is.

, Image: 161868388, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

4. Fogyókúrás társ

Zsenge formájában bátran fogyaszthatod akkor is, ha diétázol. A friss zöldbab nagyon kevés kalóriát tartalmaz, de alacsony a nátrium, a telített zsírsav és a koleszterol mennyisége is. Vizelethajtó hatása miatt pedig különösen előnyös a fogyasztása fogyókúra alkalmával.

5. Zöldbablé a kövek ellen

Biztos nem gondoltál még rá, de levet is készíthetsz belőle. A zöldbab leve elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Elősegíti és serkenti továbbá a máj működését, jó hatással van a vérben levő méreganyag eltávolítására. A zöldbablé egyik hatékony lehet a testben a kő-lerakódás ellen, ezért méregtelenítés idején nyugodtan választhatod ezt a zöldséget is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X