Főoldal > EGÉSZSÉG > Top 4 táplálék a jobb alvásért

Top 4 táplálék a jobb alvásért

álomalvásegészségkamillatej
0

Írta:

Nehezen alszol el, vagy éjszakánként gyakran felébredsz, utána pedig csak forgolódsz? A minőségi alvás nagyon fontos, de nemcsak a jó közérzet és a megfelelő agyi teljesítmény miatt.

 

A friss kutatások szerint az alváshiány az elhízásért is felelőssé tehető. Késő este fogyaszd az alábbi ételeket és italokat, garantáltan hamar leragad majd a szemed, és csak reggel pattan ki, amikor már teljesen kipihent vagy!

Tej

Nem véletlenül hozott gyerekkorunkban anyukánk egy bögre meleg tejet lefekvés előtt, hiszen igazi csodaszer alvásproblémák esetén. Bármilyen meleg ital megemeli a testhőmérsékletet, természetes álmosságérzetet adva. Hasonlóan hat a testre, mint egy forró fürdő.

Kamillatea

A kamillatea a másik meleg ital, amelyet esténként érdemes fogyasztani, hasonló nyugtató hatással rendelkezik, mint a forró tej. Ráadásul a kamilla nem tartalmaz koffeint, ezáltal nem ébredsz fel tőle az éjszaka közepén, más teáktól eltérően. Ha nem szereted az ízét, próbálkozhatsz egyéb koffeinmentes gyógynövényekkel, mint a citromfű, a levendula, a macskagyökér, a golgotavirág vagy a komló.

kamilla2.jpg ()

Teljes kiőrlésű kenyér

Bár a különböző diéták nem ajánlják, hogy szénhidrátot fogyassz estére, mégis hasznos lehet egy szeletnyi teljes kiőrlésű kenyér lefekvés előtt. A szénhidrátok ugyanis segítik a triptofán nevű aminosav felszívódását, amely elálmosít. Bármilyen kenyérféle jótékony hatással van az alvásra, de a teljes kiőrlésű a legjobb választás. Rengeteg tápanyaggal látja el a szervezetet, és nem emeli meg úgy a vércukorszintet, mint a finomított gabonafélék. 

Müzli

Akár a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű gabonapehely is segíti a triptofán átalakítását melatoninná és szerotoninná. A kutatások bebizonyították, hogy a szerotoninszint növelése elősegíti az alvást. Bármilyen 100%-ban teljes kiőrlésű gabonaféle jótékony hatású, de érdemes kihagyni a ráöntött tejet, mert ez gátolja a triptofán átalakítását. Egyél lefekvés előtt egy tenyérnyi mennyiségű müzlit, de kerüld a cukrozott változatát, mert az megemeli a vércukorszintet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X