Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt az 5 dolgot nem gondoltad volna a petrezselyemről!

Ezt az 5 dolgot nem gondoltad volna a petrezselyemről!

betegségegészségfűszerfűszernövénygörcsoldógyógyuláspetrezselyemrákrákellenes
0

Írta:

Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nem csak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a levele jótékony hatással van a szervezetre.

Segíti a veseműködést, gyorsítja az emésztést, megoldást nyújt a görcsök ellen, de még a karikás szemet is eltünteti.

A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, de jóval több annál, mint hogy a vasárnapi húslevest megízesítse. A 16. században az első nyomtatott füveskönyvek tanúsága szerint a petrezselyem már kedvelt konyhakerti növénynek számított. Fő hatóanyaga a benne lévő illóolaj, amely a gyökerében 0,1; a levelében 1 és a termésében 2-7 százalékban van jelen.

1. Erős vizelethajtó    

A hatóanyagainak vizelethajtó, veseműködést fokozó hatását már az ókorban is ismerték. A vizelethajtó tulajdonsága miatt, a magas vérnyomást csökkentő teakeverékek alkotóeleme lett a petrezselyem, de a lábduzzanatokat, reumás panaszokat csillapító teáknak is fontos alapanyaga. Levelével együtt erősebb a hatása, mivel a zöld része C-vitaminban, flavonoidokban, kalciumban és vasban is gazdag.

2. Rákellenes szer

Nemrég egy tudományos kutatás felfedezte, hogy a flavonoidok közé tartozó apigenin hétköznapi táplálékaink közül legnagyobb mennyiségben a petrezselyemben és a zellerben van jelen. Ez az apigenin felelős azért, hogy gátolja az új vérerek képződését, így késlelteti, vagy akár meg is állíthatja a daganat kifejlődését, továbbá a daganatok számát is csökkentheti.

petrezselyem2.jpg ()

3. Görcsoldó hatása

A petrezselyem gyökere elősegíti az emésztőnedvek képződését. Gátolja a hisztamin túlzott kiválasztását, ezáltal csökkenti az allergiás tünetek intenzitását. Enyhén tonizálja a szívizmot, de görcsoldó hatása miatt epegörcsöknél, májgörcsöknél és a menstruációs fájdalmaknál is bevethető. De fel lehet használni a rendszertelen menstruációs ciklus szabályozására is, a férfiak pedig a prosztatabántalmak ellen fogyasszák!

4. Bőrbetegségek, csípések ellen

Bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. A zsíros bőrt szárítja, a keléseket pedig a szétnyomkodott levelek el is tüntetik. De rovarcsípésekre is ajánlott. A darázs-, vagy szúnyogcsípések helyét dörzsöld be friss petrezselyemlevéllel. A szúrás helyen nem dagad meg, nem fog fájni és a viszketést is enyhíti.

5. Karikás szemek és szeplők ellen

Hiába alszol, de karikás szemmel ébredsz? A testápoló krémek helyett rágcsálj el éhgyomorra néhány karika petrezselyemgyökeret és pár nap után már halványodni fognak a szem környéki gödröcskék. De ugyanez igaz a szeplőkre is. Forrázz le néhány szál nyers petrezselyemlevelet, hagyd kihűlni, majd törölgesd ezzel a lével a bőröd, és a nem kívánt szeplőknek is nyoma vész.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X