Főoldal > EGÉSZSÉG > Cseréld le a multivitaminod erre az 5 ételre

Cseréld le a multivitaminod erre az 5 ételre

ételmultivitamintablettavitaminvitaminhiányvitaminpótlás
0

Írta:

Fedezd természetes módon szervezeted vitamin- és ásványi anyag szükségletét!

A multivitamin tabletta szedése kétségtelenül a legkönnyebb módja, hogy egy pillanat alatt fedezzük szervezetünk összes tápanyag igényét. A legfrissebb kutatások szerint azonban egy tabletta nem képes megvédeni minket a szív- és érrendszeri betegségektől, a ráktól vagy épp a korral járó kognitív hanyatlástól. Sőt, azok a készítmények, amelyek magas dózisban tartalmaznak béta-karotint, A- és E-vitamint, egyenesen károsak lehetnek az egészségünkre.

Azonban felmerül a kérdés: ha nem táplálékkiegészítővel, akkor hogyan juthatunk hozzá minden vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nélkülözhetetlen tápanyaghoz? A táplálkozási szakértők egyértelműen az élelmiszerekre szavaznak. Az ételekből a szükséges tápanyagok hatékonyan felszívódnak, míg ugyanez a multivitaminokról nem mondható el. Törekedni kell a minél komplexebb, tápanyagban dús étkezésre, hogy minimalizáljuk a szintetikus tabletták bevitelét. Íme, a legjobb ételek, amelyek az A-vitamintól egészen a cinkig biztosítják szervezetünk szükségletét.

Mandula

A finom mag remek alternatívája a szintetikus tablettáknak. Egy friss tanulmány szerint már napi egy tenyérnyi mandula fedezi a felnőttek nélkülözhetetlen zsírsav, E-vitamin és magnézium szükségletét. Fogyasztásától diéta idején se félj, ugyanis remekül telít, és helyettesíti az egészségtelen nasikat.

Kagyló

Az állati források közül a kagylók tartalmazzák a legmagasabb koncentrációban a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Ugyanakkor bármilyen diétás étrendbe beilleszthetőek, hiszen alacsony a kalória- és zsírtartalmuk, viszont tele vannak fehérjével. Egy tenyérnyi kagyló 10X fedezi a napi B-12 vitamin, 15X a cink és 3X a szelén szükségletet. Vasból pedig pont egy napi mennyiség, így tökéletesen kiváltható vele a vastabletta, akárcsak a céklával. A kagyló támogatja a szív- és érrendszer egészségét is, hiszen kiváló Omega-3 forrás. Nem hanyagolható el a benne található magnézium, foszfor és D-vitamin sem. Iktasd be az étrendedbe legalább hetente egyszer, hogy a szervezeted teletankold a szükséges tápanyagokkal.

, Image: 36599729, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Quinoa

A könnyen tárolható, olcsó quinoa akár önmagában képes pótolni a multivitamin tablettát. Tele van rosttal, fehérjével és nélkülözhetetlen aminosavakkal. Nem véletlenül tartották az inkák szent gabonának. Valójában a quinoa nem gabonaféle, hanem a spenót és a cékla családjába sorolható a növény. Az apró magvak szívvédő zsírokat és olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a folsav, a mangán, a magnézium, a vas, a foszfor és a cink. Nem is gondolnád, de magasabb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, mint mondjuk az áfonya. Fogyaszthatod köretként vagy zöldségekkel dúsítva vegetáriánus főételként is.

Savanyúságok

A savanyú káposzta, a kovászos uborka és néhány más savanyúság baktériummal erjesztett, úgynevezett laktobaktériumok. A zöldségeket tiszta vízbe és sóba teszik, olyan környezetbe, ahol a laktobaktériumok életképesek. A feldolgozási folyamat növeli a zöldségekben található vitaminok és enzimek mennyiségét. Rengeteg C- és B-vitamint, nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaznak, de ne feledkezzünk meg a bennük található jótékony baktériumokról sem. Fogyasztásuknak sokkal jobb hatása van, mintha egyszerre vennél be egy multivitamint és egy probiotikumot.

Tengeri algák

A nyálkás, víz alatti növény valóságos vitaminbomba. A tengeri moszat ugyanis magába szívja az óceán ásványi anyagait, ezáltal tele van vassal, kalciummal, káliummal, niacinnal, foszforral és magnéziummal. Hihetetlen, de 56 olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely szükséges az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Mindemellett gazdag A-, B-, C- K-, és E-vitaminokban is. Ráadásként még rostot is tartalmaznak, ezáltal gyulladáscsökkentő, rákellenes és vírusölő tulajdonsággal bírnak. Védik az emésztőszervek és a szív- és érrendszer egészségét. A legismertebb ehető algák a nori, a kombu, a wakame, az aramé és a dulse. Bármennyire is idegenkedsz tőle, érdemes beiktatni az étrendedbe a tengeri salátát vagy a miso levest.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X