Főoldal > EGÉSZSÉG > Az egészséges immunrendszer 7 kedvence

Az egészséges immunrendszer 7 kedvence

babegészségétkezésgyömbérhalimmunrendszerjoghurtolívaolajzöld tea
0

Írta:

Az megfelelő ételek akár betegségek legyőzésében is segíthetnek, segítünk, mikkel erősíts a szervezeted!

A megfelelő élelmiszerek fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében, és az esetleges betegségekből való gyógyulásban. Az egyik legjobb módja, hogy segíts magadon, ha kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrendet követsz. Az egészséges étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz.

Az alábbi élelmiszerek pedig tovább fokozzák az immunrendszer működését.

1. Gyömbér

A benne található fitonutriensek egy tanulmány szerint nagy mértékben csökkentették a például az ízületi betegségekkel küzdők kellemetlen tüneteit. Használhatsz friss vagy szárított gyömbért is, 1-2 teáskanállal adj hozzá a salátádhoz vagy zöldségeidhez, hogy maximálisan kihasználd az előnyeit. Meleg vízbe téve pedig könnyen készíthető belőle gyömbér tea. Kis adagokban fogyasztva a gyömbér nem okoz egészségi problémát, az orvosok azonban felhívják rá a figyelmet, hogy vérhígító hatású, ezért mindenképpen konzultálj orvosoddal, mielőtt fogyasztani kezdenéd.

2. Bab

Vörös, fekete, fehér, szinte mindegy, a bab minden fajtája fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a gyulladás mértékét. Ízületi gyulladás esetén nagyon hasznos étel. Mivel remek fehérjeforrás, fontos szerepet játszik a sejtek épülésében, beleértve az immunrendszer sejtjeit is. Ezen kívül rendkívül sokféle és fontos tápanyagot tartalmaz, például folsavat, B-vitamint, káliumot, magnéziumhoz is.

3. Probiotikus joghurt

Az olyan probiotikumok, melyek bizonyos joghurtokban találhatók, jó baktériumok, melyek képesek fokozni az immunrendszer működését. Egy kutatás során a probiotikumokban gazdag ételek csökkentették az ízületi bántalmakban szenvedő betegek fájdalmait.

4. Zöld zöldségek

A sötét zöld levelű zöldségek, például a kelkáposzta, spenót és mángold, elképesztően jó hatással vannak az immunrendszerre. Ha nem is minden nap, de fontos, hogy rendszeresen egyél ilyen zöldségeket, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak C- és K-vitamint, folsavat, melyek szintén fokozzák az immunműködést. Antioxidáns tartalmuk miatt segítenek lekötni a szabad gyököket, ezzel is csökkentve a sejtkárosodást.

spenot2.jpg ()

5. Extra szűz olívaolaj

Napi 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj hatékonyan fokozza az immunrendszer működését, mert gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz és nagyon erős antioxidáns. Extra szűz változatot keress, mert így az első préseléssel nyert olajat kapod, melynek antioxidánstartalma nagyon magas lesz.

6. Hal

Illeszd be az olyan olajos halakat a menüdbe, amilyen a makréla, lazac és hering. A legjobban akkor tudod kihasználni ezen halak egészségi előnyeit, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztod őket. Omega-3 tartalmuk miatt jó zsírokkal látják el a szervezetet. Kezelik a gyulladást és fokozzák az immunrendszer működését, semmiképpen ne hagyd ki ezeket az olajos halakat az étrendedből.

7. Zöld tea

Egy finom zöld tea felpezsdít, de nem csak téged, az immunrendszeredet is. Egy 2014-es tanulmány szerint a zöld teában lévő polifenolok elképesztő egészségi előnyökkel bírnak és lassítják a kopásos ízületi betegségek lefolyását. Ahhoz, hogy kihasználd a zöld tea nyújtotta előnyöket, napi 8 csészével fogyassz a teából.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X