Főoldal > EGÉSZSÉG > A retek a tavasz csodaszere

A retek a tavasz csodaszere

diétaegészségfogyásgyökérzöldségnövényretekzöldség
0

Írta:

A tavaszi zöldséges pult kedvence a retek, amelynek számos változata van, de egyben mind megegyezik: csodaszer a szervezeted számára. Mi az, amit még biztosan nem tudtál erről a gyökérzöldségről?

Ókori kedvenc

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a ki nem maradhatott volna a mindennapi étkezésből. A retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is feltűnt, a terjedése gyors és sikeres volt az egész világon.

Retek-lexikon

A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet. Ugyan tavasszal örülünk meg neki a legjobban, pedig, ha megfigyeled, egész évben kapható. Tavasszal és még nyáron is a hónapos retek a sláger, mellette pedig a vaj- és jégcsapretek is megtalálható. Ősszel jön müncheni sörretek, télen pedig a fekete reteknek van szezonja. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké.

Vitamindús

Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint ásványi anyagokból a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben. Vitamintartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő. A friss gyökér fontos hatóanyagai még a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, a raphanol és raphanin nevű kén-tartalmú illóolajok, amely a retek csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is biztosítja.

, Image: 101336118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Gyógyító zöldség

Talán azt tudtad, hogy a fogyókúráknál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma, de ezen kívül még gyógyít is. A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, és májtisztító egyben.

A levele is ehető

Itt az idő, ha a zöldséges megkérdezi, hogy leszedje-e a levelét, válaszolj nemmel! A reteklevelek ugyanis fontos rostokat, kalciumot, vasat és más nyomelemeket tartalmaznak. Eheted salátaként, de készíthetsz belőle pestót és tápláló turmixot/smoothie-t is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X