Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb 90 másodperces egészségtrükkök

A legjobb 90 másodperces egészségtrükkök

almaegészségkoleszterinlevendulamüzlirákstressztrükkzöld tea
0

Írta:

Mit szólnál hozzá, ha elkerülhetnéd a különböző szív- és érrendszeri betegségeket, fittebb lehetnél és lassabban öregednél, ráadásul mindezt kevesebb idő alatt, mint hogy megnéznél egy reklámot a tévében?

Az egészség megőrzése természetesen időbe kerül, de egyáltalán nem olyan sokba, mint gondolod. Az igaz, hogy legalább 30 percet kellene mozognod és 7-8 órát aludnod naponta, de a legtekintélyesebb szakértők is állítják, pillanatok alatt is sokat tehetsz az egészségedért.

Edd meg az alma héját!
Miért? Védd magad a rák ellen!

Az alma héjában igen fontos tápanyagok rejlenek. Egy friss laborvizsgálatok kimutatta, hogy egy tucatnyi vegyi anyag van a Red Delicious alma héjában, amely gátolja a mell-, a máj- és a vastagbél rákos sejtjeinek túlburjánzását.  A szakértők szerint ez a megállapítás minden almafajtára igaz, így egyiket sem érdemes meghámozni. Fontos azonban hozzátenni, hogy csak az organikus alma héját szabad elfogyasztani, a hagyományos termesztésűeket ugyanis az egyik legtöbb rovar irtószert tartalmazó táplálékok között tartják számon.

Szagolj levendulát vagy rozmaringot!
Miért? Nézz ki fiatalabbnak a korodnál!

A levendulaillat nyugodt álmokat hoz, de azt már kevesen tudják, hogy napközben is jótékony hatású. Egy kutatás során a résztvevők levendula- vagy rozmaringolajat szagoltak 5 percig. Az eredmény magáért beszél: a kortizol, stresszhormon szintje a nyálban 24%-kal csökkent az illat hatására. Ez jó hír az egészségre nézve is, mivel a hormon növeli a vérnyomást és gyengíti az immunrendszert. Ráadásul, a szaglászók megszabadultak a szabad-gyökök káros hatásaitól, ezáltal fiatalosabbak is maradtak. 

pisztacia2.jpg ()

Rakj pisztáciát a salátádra!
Miért? Csökkentsd a koleszterinszinted!

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói igen kellemes feladatot adtak a résztvevőknek: egyenek meg egy maréknyi pisztáciát naponta. A negyedik hét végére azok, akik ezt a finomságot ropogtatták, a teljes koleszterinszintjüket átlagban 6,7%-kal csökkentették, az LDL (rossz) koleszterinét pedig 11,6%-kal. Ez igen jelentős az egészség szempontjából: ha 7%-kal csökken a teljes koleszterinszint, a szívbetegségek kockázata 14%-kal csökken. A pisztácia az egyik legjobb növényi szterol forrás, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét. Egy kisebb maréknyi körülbelül 160 kalóriát tartalmaz, így a salátádra rakj kevesebb dresszinget, helyette pedig szórj rá pisztáciát.

Kanalazz el egy tál teljes kiőrlésű müzlit!
Miért? Kerüld el a gyulladásos megbetegedéseket!

Nem érdemes szénhidrátmentes fogyókúrát folytatni, a teljes kiőrlésű ételek ugyanis szó szerint megmenthetik az életed! Egy nagyszabású kutatásba 42.000 idősebb nőt vontak be, egészségügyi állapotúkat pedig 15 évig követték nyomon. Azok, akik hetente legalább 11 adag teljes kiőrlésű táplálékot fogyasztottak, nem estek olyan gyulladásos betegségek áldozatául, mint amilyen a diabétesz, az asztma és a szívbetegségek, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak a szupertáplálékból. A legjobb választás a zabpehely, a barna rizs, a rozskenyér, a teljes kiőrlésű müzli, a bulgur és a popcorn. A teljes kiőrlésű ételek tartalmazzák a növények biológiailag aktív részét. Ami életben tartja a növényeket, az életben tartja a fogyasztókat is.

Kortyolj zöld teát naponta!
Miért? Maradj friss mentálisan!

A zöld teát már idáig is számtalan jótékony hatásáról ismerjük: fogyaszt, csökkenti a rákos betegségek kockázatát és a koleszterinszintet is. A legfrissebb kutatás során kiderült, még a kognitív funkciókat is karbantartja. A Japánban végzett kísérletben 1000 hetven év feletti alany vett részt, azok, akik napi két csésze zöld teát ittak, sokkal jobban teljesítettek a mentális teszteken, ahol többek között a memóriát is vizsgálták. Minél több zöld teát ittak, annál jobbak lettek az eredményeik. Nem véletlen, hogy sokkal kevesebb az Alzheimer-kóros beteg Japánban, ahol a teafogyasztás a kultúra része, mint például hazánkban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X