Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, ami miatt székrekedésed lehet

8 ok, ami miatt székrekedésed lehet

egészséghasmenésszékelésszékletszékrekedésWC
0

Írta:

Az emberek 80%-át már valaha érintette ez a probléma. Szóval: pontosan tudod, hogy miről beszélünk. Itt van néhány okozó és néhány tipp, hogyan kezeld a helyzetet!

 

1. Utazol

Amikor úton vagy, az utolsó dolog, amire gondolsz, hogy milyen változás állhat be az étkezésedben. Amikor diétázol, általában sok rostot eszel. Amikor pedig nyaralásra kerül a sor, olyan dolgok lesznek terítéken, melyeket addig nem ettél napi rendszerességgel, így bajt okozhatnak. A megoldás, hogy próbálj rostban gazdag ételeket enni! A másik megoldás, ha viszel magaddal némi rostban gazdag müzlit és reggelire azt fogyasztod.

2. Stresszes vagy

A legtöbb ember emésztését megzavarja a stressz. Köszönhetően a bélidegrendszernek, ezek a hatások érik a beleket, befolyásolják annak működését. A stressz vagy alváshiány (esetleg ez a kettő egyszerre) befolyásolja a bélidegrendszert, nehezebbé téve a wc-zést.

3. Kihagyod a megszokott edzést

Ha az edzés a napirended része, az remek dolog, viszont az emésztésed napi része is lesz. Gyakran előfordul, hogy 1-1 kihagyott edzés után az emésztőrendszer nem működik a szokásosnak megfelelően. Ez egyénfüggő, hogy mennyiben befolyásolja a rendszert, de az étel akár másképp emésztődhet ilyenkor.

4. Várandós vagy

Bár sok nő tapasztal székrekedést a terhesség alatt, a hormonokon kívül más is okozhatja a kellemetlen tüneteket. Ha várandós vagy és fennáll a probléma, próbáld megfigyelni, mitől alakul ki! Lehet, hogy túl zsíros ételt ettél? Vagy esetleg túl sok fagylaltot? Ha odafigyelsz, megelőzheted a kellemetlenséget.

szekrekedes2.jpg ()

5. Fájdalomcsillapítót szedsz

A fájdalomcsillapítók rendkívül gyakran okoznak székrekedést. Ha nemrég volt műtéted vagy hosszú távon fájdalomcsillapítókra szorulsz, érdemes konzultálni az orvosoddal, hátha fel tud írni valami székletlágyító szert a gyógyszered mellé.

6. Dehidratált vagy

A víz nagyon-nagyon fontos az egészséghez. A rostok hajlamosak magukba szívni a vizet. Ha rostban gazdag ételeket fogyasztasz, és nem iszol kellő mennyiségű vizet, akkor a rostszálak nem tudnak áthaladni a rendszeren. Szóval, vízre fel!

7. A pajzsmirigyeddel baj van

Ha a székrekedés többi okát már kizártad, érdemes egy belgyógyásszal megnézetned a pajzsmirigyed! Néha ugyanis ez a bűnös, mert a pajzsmirigy-alulműködés könnyen székrekedést okozhat. A megfelelően működő pajzsmirigy hormonokat bocsát ki, melyek hatással vannak az emésztőrendszerre. Ezek nélkül a létfontosságú hormonok nélkül az emésztés lassulhat, a belek pedig meggyengülhetnek.

8. Krónikus betegséged van

Ha a székrekedés állandó jelleggel fenn áll, vagy erős fájdalmat okoz, érdemes felkeresni egy gasztroenterológust. Előfordulhat, hogy valamilyen krónikus betegség tüneteként jelentkezik a székrekedés, például irritábils bél szindróma (IBS) miatt. Ennek lehet tünete a hasmenés és a székrekedés is. Ha úgy gondolod, IBS-ed lehet, ne próbáld otthon kezelni, fordulj orvoshoz!

Szerencsére a legtöbb székrekedés kezelés egyszerű: egészséges étrend, sok víz, megfelelő mennyiségű rost. A rostból kétféle típust vihetsz be: oldható rost, mely feloldódik a vízben (pl. zab, alma, bab), vagy nem oldható rost (pl. búza, brokkoli, spenót). A legtöbb embernek mind a kettőre szüksége van megfelelő eloszlásban. Ha mégis jelentkezik a probléma, a gyógyszertárban tudnak segíteni hashajtóval. Ha a probléma nem múlik, vagy huzamosabb ideig fennáll, a legjobb, ha felkeresed az orvosod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X