Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp az egészséged tavaszi felturbózásához

7 tipp az egészséged tavaszi felturbózásához

biodiétaegészséggluténgyümölcszöldségzsír
0

Írta:

A hideg időjárás és a napsugarak hiánya bizony ránk nyomja a bélyegét, és ezt mindannyian meg is tapasztaljuk a tél folyamán. Talán április a legalkalmasabb hónap az évben, amikor táplálnunk és segítenünk kell a testünket.

Mutatunk 7 módot arra, hogy hogyan tedd még egészségesebbé a szervezeted. Ezek közül néhányat ajánlott állandósítani, másokat elég csak rövidebb időre bevetni, de legalább olyan komolyan venni.

1. Kerüld a glutént, a gabonát, a szóját és a feldolgozott gluténmentes alternatíváikat, a karragént és a rágógumit. Ezek az ételek ugyanis gyulladásos reakciót válthatnak ki az emésztőrendszeredben, és ez kizökkentheti a testedet az egyensúlyából.

Tipp: Nézd meg az összetevőket még a magtejeiden is (például a mandula- vagy rizstejen), hogy nincs-e bennük valamelyik a fenti összetevőkből. Amennyiben igen, igyekezz megválni tőlük pár hétre, és kísérd figyelemmel, hogy észreveszel-e bármilyen változást az emésztésedben.

2. Korlátozd az alkoholfogyasztásodat és támogasd a májad épségét. Próbáld meg szüneteltetni az alkoholt és győződj meg róla, hogy olyan ételeket fogyasztasz, amelyek hozzájárulnak a májad egészségéhez. Ilyenek a cékla, az articsóka, a húsleves, a tojássárgája, a pitypang és az olívaolaj.

Tipp: Egyél egy nyers répából vagy nyers céklából készült salátát mindennap. Vágd őket össze egy tálba, tegyél rájuk olíva- vagy kókuszolajat, ecetet és tengeri sót.

3. Egyél jó minőségű bioélelmiszert olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetőséged van rá. Ezeket a címkéket keresd a csomagoláson: organikus, szabad tartású, fűvel táplált, mélyalmos, vad vagy legelőn nevelt. Ezzel biztosítod magadnak a több tápanyagot és a kevesebb mérgező maradványt az ételben – és így a testedben.

Tipp: Találj időpontot arra, hogy meglátogass egy biopiacot legalább havonta egyszer.

4. Egyél változatos „jó” zsírokat, és kerüld a „rossz” társaikat. Előbbihez tartozik a kókuszolaj, olívaolaj és a ghí (egy indiai élelmiszer, mely a vízibivaly, vagy tehén tejéből köpült vajból készül). Főzd a tojást ghíben, tegyél a paradicsom- vagy uborkasalátára olívaolajas dresszinget a bolti helyett, és süsd meg a zöldségeket kókuszolajban. Kerüld a rossz zsírokat, azaz minden olajat a fentieken kívül, így a napraforgóolajat, szójababolajat, repceolajat is.

Tipp: Tarts a konyhádban és a munkahelyeden is jó minőségű olívaolajat és ecetet, hogy bármikor fogyaszthasd őket.

5. Egyél több gyümölcsöt. Fogyaszd őket reggelihez, és rágcsálj további egy-kettőt napközben is. Sokan elkerülik a gyümölcsöket a cukortartalmuk miatt, de valójában nem hízunk tőlük, ha egy kiegyensúlyozott diéta részeként fogyasztjuk őket. A gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban és ásványi anyagokban, amik energiát adnak, és serkentik az anyagcserét. Tökéletes a narancs, ananász, papaja, alma, körte, bogyók, meggy és cseresznye, a foltos érett banán, a datolya és a szárított sárgabarack.

Tipp: Vigyél magaddal egy zacskó gyümölcsöt a munkahelyedre hetente néhány alkalommal. Ezzel megakadályozhatod, hogy egészségtelen nasikat egyél.

6. Szedj probiotikumot. Kutatások igazolják, hogy az emésztőrendszerünkben élő mikrobáknak óriási jelentőségük van általános egészségünkben és a betegségmegelőzésben. A megfelelő probiotikummal eláraszthatod emésztőrendszeredet hasznos mikrobákkal és kiegyensúlyozottan, egészségben tarthatod a testedet. Nem minden probiotikum termelődik egyenletesen, ezért fontos kiegészítőt választani.

Tipp: A probiotikumok különösen fontosak, ha antibiotikumot szedsz vagy szedtél!

7. Menj ki a szabadba, amilyen gyakran csak lehet. Ez segíteni fog a megfelelő D-vitamin szint elérésében és kiűzi a negatív energiákat, amelyek elárasztották a testedet.

Tipp: Edd az ebédedet a szabadban néhányszor a héten, ha lehet, a fűben ülve. Keress egy parkot, és ebédelj úgy, hogy nem nézed a telefonodat közben.  

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X