Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 szupererő – ezekkel bír a chili

5 szupererő – ezekkel bír a chili

chilicsípőspaprika
0

Írta:

Ismerd meg a szupererővel bíró chilit

A chili kedvelési szintje megosztó, hiszen van, aki szereti a csípőset, van, aki szeretné, de nem bírja, és van, aki meg sem próbálkozik vele. Pedig érdemes, mert számos jótékony hatása ismert, igaz, fogyasztása, csak mértékkel ajánlott!

Az Amerikából származó apró piros paprikának több mint negyven fajtája terjedt el az egész világon. Erejét, vagyis csípősségét a növényben található kapszaicinnek köszönheti. Ennek az összetevőnek a hatására csökkenthető a rák kialakulása, és még számos hasznos tulajdonságát érdemes megismerni. Lássuk!

1. Erősít

A chili paprika nagyon tápláló, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex, valamint enyhén serkentő és tonizáló hatással van az egész szervezetre, mely ezáltal erősödik, és nagyobb ellenálló képességgel fog rendelkezni.

2. Fertőtlenít

Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr- és melléküregeket. Fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések. De gátolja a gyomorfekély kialakulását is, mert a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen.

3. Gyógyít

Gyógyíthatja a gyulladásos tüneteket is és a szív-, és érrendszer megfelelő működésére is hatással van. Egyre vigyázz: ne vidd túlzásba a túl fűszeres ételek fogyasztását, mert károsíthatja emésztőrendszeredet. Elég, ha épp egy csipetnyi chilit használsz az ízesítés során.

Red chilli peppers 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81940293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

4. Enyhíti a fájdalmat

A fájdalom csillapítására, enyhítésére szintén alkalmas a chili paprika. Kutatások megállapították, hogy a chili szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását váltja ki. Ez nem csak a fájdalmat szüntetheti meg, de csillapítja a lázat is. Sőt, akár enyhe eufóriát, a morfin hatásához hasonló, jóleső bódulatot is elő lehet idézni vele.

5. Fogyaszt

A kis piros csoda megakadályozza a zsírsejtek növekedését, serkenti a vérkeringést. Akár belsőleg, akár külsőleg használod, a chili vér- és nyirokkeringést serkentő hatása miatt megkönnyítheti a fogyást – élénkíti ugyanis az anyagcserét, és a lerakódott salakanyagoktól is megszabadít, sőt azok a krémek, melyek chilis összetevőt tartalmaznak a narancsbőr ellen is hatékonyan veszik fel a harcot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X