Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 étel, ami segíti a tavaszi tisztítókúrádat

5 étel, ami segíti a tavaszi tisztítókúrádat

ananászbogyós gyümölcscitromenergiaimmunrendszerretekspenóttavaszi méregtelenítéstisztítókúravitamin
0

Írta:

Tudod, hogy a tavaszi nagytakarítás jót tesz a léleknek, de ez általában csak annyit jelent, hogy megfogod a porszívót és először és utoljára megszabadulsz a felgyülemlett porcicáktól. De ez az időszak arra is jó, hogy elgondolkodj egy tavaszi tisztítókúrán, amelybe a következő ételeket is beillesztheted.

Ha több energiát szeretnél, vagy az immunrendszered erősítése a cél, vagy csak a bélflórádat szeretnéd helyreállítani a következő 5 élelmiszer segíteni fog.

1. Retek

Élvezd a retket napközbeni snack-ként. A savanykás zöldség tele van C-vitaminnal, káliummal, rostokkal, amiknek gyulladáscsökkentő hatása van. A retket sokféleképp fogyaszthatod, de a legjobb, ha beleaprítod a salátádba, vagy egyszerűen citrommal, sóval, és borssal fűszerezed.

Ráadás: A reteknek nagyon alacsony a kalóriatartalma, egy csésze mindössze 20 kalóriát tartalmaz.

2. Citrom

Kezd a reggeled egy finom méregtelenítő koktéllal, langyos vízbe tegyél frissen facsart citromlevet. A citrom tele van káliummal és C-vitaminnal, de jó a gyomornak is, és segít helyreállítani a szervezet pH értékét, valamint erősíti az immunrendszert, és tisztítja a bőrt. És ez még nem minden, a citromolaj elképesztő dolgokra képes!

Ráadás: A citrom gazdag antioxidánsokban, melyek segítenek legyőzni a fáradtságot, és védelmet nyújtanak az ilyenkor szokásos megfázások ellen, sőt a rák bizonyos fajtái ellen is.

Cutting a juicy lemon in slices, Image: 279936224, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

3. Spenót

Noha a kelkáposzta népszerűsége az utóbbi időben megugrott, továbbra is a spenót az első számú szuperélelmiszer, ezért tedd a mindennapos turmixod kihagyhatatlan részévé! Tegyél hozzá mandulatejet, fagyasztott banánt és egy kanál napraforgóvajat. Ha édes turmixot szeretnél, akkor a spenótot zöld almával, citrommal, és két szem magozott datolyával vagy banánnal, valamint két levél kelkáposztával készítsd!

Ráadás: A spenótos turmix egy egyszerű módja annak, hogy a szükséges napi öt adat zöldséget bevidd a szervezetedbe. Ha megiszol egy ilyen turmixot, máris letudtad a felét.

4. Bogyós gyümölcsök

A tavasz remek alkalom, hogy kiolvasszuk magunkat a téli álomból, energiával töltsük fel testünket és újra munkába állítsuk ízlelőbimbóinkat. A friss bogyós gyümölcsök könnyed választásnak tűnnek a nehéz ételek után, amiket a téli hónapok alatt fogyasztottunk.

Ráadás: A bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok segítenek a hatékonyabb tanulásban és javítják a memóriát. Az áfonya szuper tulajdonsága, hogy jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

5. Ananász

Ha egy kicsit túlzásba estél a tavaszi edzés során, az ananász segít a regenerálódásban. Olyan különleges enzimet tartalmaz, bromelaint, ami sok más jó tulajdonsága mellett hatásos izomláz ellen. Csak add hozzá a gyümölcssalátádhoz, vagy fogyaszd magában edzés után!

Ráadás: Az ananász erősíti az immunrendszert, segíthet a rák elleni küzdelemben magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Egy csésze tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet 100%-t.

Önmagában ez az öt étel nem tesz csodát, de az egészséges étrendbe illesztve, megfelelő pihenéssel és mozgással kombinálva, extra lökést adhatnak tavaszra. Hosszútávon gyulladáscsökkentő hatásúak, erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakításához, így csökkentve az elhízás, a diabétesz, a szívinfarktus és a rák bizonyos fajtáinak kialakulásának esélyét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X