Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 dolog, amit biztosan nem tudtál a lencséről

4 dolog, amit biztosan nem tudtál a lencséről

hüvelyeslencsenövényrostvitaminzöldség
0

Írta:

Hazánkban rendszerint csak leves és főzelék készül a lencséből, esetleg saláta, de egyik sem túl gyakran. Pedig a fehérjében és vitaminokban gazdag hüvelyes sokkal nagyobb teret érdemelne magának.

1. Gazdag vitaminforrás, magas fehérjetartalom

Angliában és Indiában meg is őrlik a lencsét és lisztet készítenek belőle, mert ennyire sok szempontból hasznosítható. Megéri, mert a lencsében bőven van A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas is. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje könnyen emészthető a szervezet számára. Érdekes összehasonlítás, hogy 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. De rosttartalma is jelentős, ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.

2. Hasznos szénhidráttartalom

Magas a kalória tartalma: 100 grammban 340-350 kcal van, és hasonlóan magas a szénhidráttartalma is. 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik, és bár ez nem kevés, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető. A vörös lencsében kicsivel kevesebb kalória található, mint a barna változatban.

3. Jótékony hatással van a teljes szervezetre

Tetőtől-talpig felvértezi a szervezetet a jótékony hatásaival. Javítja a májfunkciót, jót tesz a szemnek, jó hatással van az anyagcserére, megszünteti a székrekedést, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és nyugtató hatása is van. Csökkenti a változókor tüneteit, fokozza a férfiak termékenységét, és segíti a haj növekedést is.

Raw red and brown lentils in a bowl, Image: 164272828, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

4. Immunrendszer erősítő

Egészségügyi hatásai mellett az sem elhanyagolható, hogy erősíti az immunrendszert. Egy nagy tál lencse elfogyasztása annyi folsavat tartalmaz, ami fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. De bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti megakadályozni a vastagbélrák kialakulását is. Magas a triptofán tartalma is, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben.

+1. Főzési tippek

Sokan azért nem kezdenek hozzá a lencse főzéséhez, mert bonyolultnak vélik. Pedig nem az, csak kell tudni pár trükköt. Minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni, és semmiképp se keverj össze több lencse fajtát, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük. A főzés előtt mindenképp mosd meg jól. Ha fél órával főzés előtt beáztatod, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzheted áztatás nélkül is. Rossz hírért a puffadás miatt nyerte el, de ezt könnyen elkerülheted, ha az első főzővizet leöntöd róla – várd meg, amíg felforr, és ekkor öntsd le a vizet! Az ízesítést pedig csak a főzés végén végezd el.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X