Főoldal > EGÉSZSÉG > Tisztítsd meg szervezeted fehér árvacsalánnal

Tisztítsd meg szervezeted fehér árvacsalánnal

antioxidánsanyagcserebetegségegészségfehér árvacsalánfogyásméregtelenítésmetabolizmustisztítástisztítókúra
0

Írta:

A fehér árvacsalán vagy holtcsalán egy gyógyító hatású növény. A népi gyógyászatban ősidők óta ismerik, és nem összekeverendő az „csípős” csalánnal. A fehércsalán nem csíp, és a gyógyhatása is más, mint a „rosszhírű” rokonáé.

 

Erdők, erdei vágások mentén, kerítések tövében, vagy akár az út menti árkokban is könnyen fellelhető az árvacsalán, melyet főleg tavasszal – áprilistól-júniusig – érdemes leszedni és használni gyógyászati célokra. Ha a keresésére indulsz, jó tudni, hogy kinézetben hasonlít a csalánra, és csak száraz időben gyűjtsd, virágzás idején. A tavaszi fiatal, még nem virágzó növényekből salátát vagy főzeléket is készíthetsz, mert számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

Gyógyító szerepe

A fehér árvacsalán cserzőanyagokat, szaponinokat, flavonoidokat, glikozidokat, kolint, illóolajokat és alkaloidákat is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok külön-külön és együttesen is olyan betegségekre nyújtanak megoldást, mint a magas vérnyomás, a jobb emésztés, vagy a gyulladások csökkentése. Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre – főként a száraz, nehezen felszakadó hurutokra, ingerköhögésre – de alkalmazzák még a húgyutak megbetegedései, fertőzései esetén is. Valamint gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. A női problémák kiegészítő gyógynövénye, csillapítja az erős menstruációs vérzést, valamint a rendszertelen ciklus helyreállításában alkalmazható a teakeverékek alkotórészei.

arvacsalan2.jpg ()

Javasolt tisztítókúra

A növény rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása segíti az érzékeny belek működését, jó a felfúvódás, hasmenés ellen. Szabályozza a székletürítést, ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ha a szervezeted méregtelenítésében gondolkozol. A vér tisztítására is kiváló, így tisztító hatása sokkal erőteljesebb.

Az árvacsalán virágaiból készített tea nyugtató hatású is. Feszültség, álmatlanság fellépésekor kiváló választás, ha egy csapott evőkanálnyi (két kiskanálnyi) szárított virágra ráöntöd a 2 dl forrásban levő vizet. Lefedve 10-15 percig állni hagyod, majd leszűröd és naponta 2-3 alkalommal elfogyasztod. De ugyanígy kövesd a méregtelenítés esetében is.

Külsőleg is sokoldalú

A növény egészében gyógyító hatású, de a virágos hajtásokat inkább külsőleg érdemes alkalmazni. Akne és ekcémás bőr, bőrberepedések, felszínes bőrgyulladások, apró sérülések, nehezen gyógyuló sebek, korpás fejbőr ápolására is használható. Hasznos akár borogatásként, öblítésként, de az ülőfürdőt is választhatod, a tested meg fogja hálálni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X