Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindenre jó az újhagyma

Mindenre jó az újhagyma

egészséghagymamegfázásújhagymavitaminzöldhagyma
0

Írta:

A közelgő tavasz magával hozza az évszak első friss zöldségét is az újhagymát. Fogyasztásával nagy mértékben hozzájárulsz egészséged megőrzéséhez, mivel segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, de még véd a rák ellen is védelmet nyújt.

Vitaminok, ásványok, nyomelemek

Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen, illetve még azelőtt megeheted, hogy megnőtt volna. Érdemes is fogyasztani, mert rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.

Az újhagyma gyógyhatása

A C-vitamin tartalmának köszönhetően az újhagyma erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Jótékonyan hat a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat, és segíti az emésztést. A légúti megbetegedésekkel szemben is hatásos gyógyító, és rákmegelőző hatása is régóta ismert, mert az újhagyma vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését. Illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, kimagasló vastartalma pedig fokozza a vérképzést. A hagymában található flavonoidok – és ez minden hagymára igaz – a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak védelmet.

, Image: 10355444, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Ne dobd el a zöldet!

Az újhagyma sajátossága, hogy egy apró fehér hagymafej részből, és a zöld „szárból” áll. Tévhit, hogy csak a fehér rész a tápláló. A föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább, és így a legfinomabb is. Salátákhoz, húsokhoz bátran használd.

A zöld erő

Az újhagyma zöld részének gyulladáscsökkentő hatása van, segítségével könnyebben legyőzheted a stresszt, a fejfájást, de a meghűlés okozta tüneteket is enyhíti. Kiváló köhögés elleni főzet is készíthető belőle.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X