Főoldal > EGÉSZSÉG > Köménymaggal az egészséges gyomorért

Köménymaggal az egészséges gyomorért

ásványi anyagbetegségegészséggyomorgyomorfájásköményköménymagvitamin
0

Írta:

A köménymag az egyik olyan fűszerünk, amelyben szinte az összes vitamin megtalálható. Éppen ezért szerencsés dolog, hogy számos étel alapvető fűszerének számít, így a gyógyító hatásait akkor is kifejti, ha nem is tud róla az ember. Éppen ezért ideje megismerni!

 

Vitamin ABC

A köménymag már az 1200-as évek óta népszerű egész Európában, így hazánkban is gyorsan meghonosodott. Őshazája Eurázsia, nálunk mezők, legelők, kaszálók gyakori növénye. Termése júliustól szeptemberig érik. Az apró kis mag tápanyagban rendkívül gazdag. A vitamin ABC szinte teljes egészében megtalálható a növényben. Az ásványi anyagok közül a magnéziumnak, a káliumnak, a kalciumnak és a vasnak gazdag táptalaja. Mivel alig akad olyan étel, amihez ne illene, így a fogyasztása nincs korlátozva, a hatásai pedig széleskörűek.

A belek segédje

A köménymag hatásos ellenszere a vírusoknak és a baktériumoknak, de a bélrendszeri gondok gyógyítására is kiváló. A karvon illóolajnak köszönhetően egyrészt segíti a gyomorsav termelődését, másrészt pedig görcsoldó, és a puffadást is megakadályozza, de szinte az összes emésztési zavar ellen nyugodtan alkalmazható. Arra kell vigyázni, hogy az erős aromája miatt nem kell túlzásba vinni a mag fogyasztását. Három deci vízhez, csak egy teáskanálnyi köménymagot kell tenni, sőt, ha teát készítesz belőle, akkor egy fél teáskanálnyi fűszer is elég egy pohárhoz. Jótékony hatással van az emésztésre és betegségek után különösen hasznos az étvágygerjesztő hatása.

komenymag2.jpg ()

Titkos jó tulajdonság

Ezen túl, ha fogkrém és fogkefe, vagy a mentolos cukorka, rágó helyett köménymagot hordasz a táskádban, megoldottad a kellemetlen lehelet problémája. Enyhíti a szájszagot, sőt, ha nem akarod a magot rágcsálni itt is bevetheted a köményteát, ugyanolyan hatásos lesz.

Jó, ha tudod!

A vadon termő köményt könnyű összetéveszteni néhány erősen mérgező ernyősvirágú növénnyel, így inkább vásárold meg boltban, drogériában, hogy biztosan azt kapd, amit szeretnél. Illóolajának belsőleg történő tartós használata nem javasolt, egyes kutatási eredmények szerint rákkeltő hatású.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X