Főoldal > EGÉSZSÉG > A tavasz legjobb antioxidánsai

A tavasz legjobb antioxidánsai

antioxidánsbrokkolirákrákmegelőzésretekspárgaspenótszabadgyökvitaminzöldség
0

Írta:

Az antioxidánsban gazdag táplálékok nem csak azért elengedhetetlenül fontosak a szervezetednek, mert rákmegelőző szerepük van, hanem mert sok, más betegséget is gyógyítanak, sőt fiatalon tartják a tested.

Mik azok az antioxidánsok?

Az emberi szervezetben mind a szabadgyökök, mind az antioxidánsok jelen vannak és folyamatosan – úgymond – küzdenek egymással. Az antioxidáns szó egy gyűjtőfogalom, számos vegyületet takar. Egy része gátolja az oxidációt gyorsító katalizátorok működését, mások önmaguk is oxidálódnak, és az oxigén megkötésével fejtik ki a védőhatásukat.

Az alapvető antioxidánsok közé tartozik az A-vitamin (retinol, karotinoidok, likopin), az E-vitamin (tokoferol), a C-vitamin (aszkorbinsav), a flavonoidok, a rezveratrol, az omega-zsírsavak, a szelén és egyes enzimek (glutationperoxidáz, kataláz, szuperoxid-dizmutáz, galluszsav), vagyis az a legjobb, ha olyan táplálékot veszel magadhoz, melyek bővelkednek ezekben.

Retek

Ilyen például a retek, amely az egyik legkorábban termő zöldségfajta. Bármelyik fajtája – piros, fehér, fekete – antioxidáns hatású, emellett jót tesz az epének és serkenti a szervezet anyagcsere-folyamatait. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal: nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett, de sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is.

Woman holding vegetables on white background, Image: 253427263, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Spárga

A spárga glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabadgyökök káros hatásaival szemben. B6-vitamin-tartalma miatt nélkülözhetetlen az immunrendszered erősítéséhez, ráadásul kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatása van.

Spenót

Ennek a zöldségnek a legismertebb pozitív tulajdonsága a magas folsavtartalma, minek köszönhetően segít megelőzni a vashiányos vérszegénység kialakulását. Lúgosít is, így gátolja a szervezet elsavasodását. Serkenti az emésztést, emellett magnézium-tartalmának köszönhetően idegnyugtató és vérnyomás-szabályozó hatása is van. A-, B- és C-vitamin tartalma kifejezetten jótékony és számos szabadgyök-ellenes vegyületet is tartalmaz.

Brokkoli

Az egyik legerősebb rákellenes zöldség a brokkoli. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban. Közismert immunerősítő hatása is, de bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint csonterősítőként. A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Rendkívül magas antioxidáns-tartalma következtében a gyulladások leküzdésében is rendkívül hasznos.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X