Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb koleszterincsökkentő ételek

A legjobb koleszterincsökkentő ételek

betegségegészségételkoleszterin
0

Írta:

Az köztudott, hogy a magas koleszterinszint elősegítője az érelmeszesedésnek. Ám, mint mindenre, így erre is jótékonyan hat a testmozgás és a stressz csökkentése, valamint az életmódbeli változtatás mellett a helyes étrend megválasztása.

Hogy segítsünk kiválasztani, mit egyél, összegyűjtöttük a koleszteinszintet leginkább csökkentő élelmiszereket.

1. Teljes kiőrlésű gabonafélék és a zab

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása meggátolja, hogy az érfalak megvastagodjanak, ezáltal csökkentik a problémákat.

2. Áfonya

Ennek a termésnek a pterosztilbén nevű vegyülete jelentősen képes csökkenteni a koleszterinszintet és jóval kevesebb mellékhatása van, mint a gyógyszereknek. Korábbi kutatások is igazolták már, hogy az áfonyában lévő olyan antioxidánsok, mint az antocianinok hatékonyan képesek csökkenteni a „rossz” (LDL-) koleszterinszintet. 

3. Szójatermékek

Természetesen az olyan jó minőségű szójatermékek, mint péládul a tofu vagy a edamame bab, önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de mivel húshelyettesítők, így mindenképpen egészséges fehérjeforrásként gondolhatsz rájuk.

4. Olajos magvak

Egyél meg naponta egy kis maréknyi olajos magot, ezzel nemcsak csökkented az összkoleszterin- és  rossz koleszterinszinted, hanem épp ellenkezőleg, növelheted a jót. Tegyél például egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményedbe vagy joghurtodba.

mag2.jpg ()5. Csokoládé

Természetesen nem akármelyik csokifajtáról mondhatjuk el, hogy javítja a koleszterinszintet, de az étcsokiról feltételen! Válaszd mindig a legmagasabb kakaótartalmú fajtát a boltokban.

6. Olívabogyó és -olaj, valamint avokádó 

A telítetlen zsírsavaik révén elősegítik a jó koleszterinszint növekedését.

7. Leveles zöldségek

Minél zöldebb, annál jobb! Ezek a növények nemcsak rostdúsak, de sok bennük a koleszterinszintet csökkentő lutein nevű karotinoid. Ez egyébként gyulladásgátló hatása miatt a szívbetegségek kialakulását is segít megelőzni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X