Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 érv az édeskömény mellett

6 érv az édeskömény mellett

édesköményegészségemésztésfűszerhasfájásköménymenstruáció
0

Írta:

Egy édes illatú és kellemes ízt adó fűszerről lesz szó, az édesköményről. Ez a kis apróság tömve van elképesztően jó hatóanyagokkal, fogyaszd te is gyakrabban!

Az indiai kultúrában és konyhában komoly szerepet tölt be ez a fűszer, melynek az emésztést segítő hatása csupán az egyik a sok körül. Lássuk, mit tartogat még az édeskömény.

1. Emésztésserkentő

Az édeskömény serkenti az emésztést, miközben nyugtató hatással van a gyomorra. Csökkenti a hányingert és az emésztőrendszeri panaszokat. Étkezés után egy teáskanál édeskömény elrágcsálva vagy teának lefőzve segíti az elfogyasztott étel lebontását, csökkenti a puffadás és gyomorgörcs mértékét. Ha nagyon durva hányingered van, fokozhatod a hatást, ha némi gyömbért is fogyasztasz mellé.

2. Rákellenes hatású

A rákkutatásban érdekelt kutatások szerint az édeskömény jelentősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, egy igazi anti-rák „csodaszer”.

3. Gyorsítja a hajnövekedést

Nem szeretnél drága hajvitaminra költeni? Az édeskömény a tanulmányok szerint 2%-kal gyorsítja a hajnövekedést.

, Image: 10364963, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

4. Javítja a közérzetet a menstruáció alatt

Egy vizsgálat során 80 felnőtt nőt kísértek figyelemmel, az eredmények alapján pedig elmondható: a közérzetük jelentősen javult az édeskömény hatására menstruáció idején.

5. Csökkenti a menopauza kellemetlen tünetei

Az édesköményből az ösztrogénhez hasonló tulajdonságú anyagok nyerhetők ki. Ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenti a menopauza tüneteit, hiszen a szervezet nem fogja annyira megsínyleni az ösztrogén szint csökkentését.

6. Segít kólika esetén

Mindenki szeretné egészségesnek tudni kisbabáját. A kólika rendkívül sok csecsemőt elér, a rá való orvosságok pedig igen komoly mellékhatásokkal járhatnak. Az édeskömény a kutatások szerint segít a kólikás babákon, miközben teljesen mentes a mellékhatásoktól.

Tápanyagok az édesköményben

Elképesztően sok vitamin található az édesköményben, sőt, egy kevés fehérjét is kapsz grátiszba a vitaminok mellé.
Ásványi anyagok: réz, vas, kalcium, kálium, mangán, szelén, cink és magnézium forrása.
Tele van illóolajok alkotóelemeivel (anetol, limonén, ánizssav, pinén, cineol, fenkon), melyek többnyire emésztéssegítő, szélhajtó és puffadáscsökkentő hatásúak.

Az édesköményt a középkorban mágikus csodaszerként tartották számon, a gonosz szellem távol tartása végett az ajtófélfára tették.  Az ókori Görögországban a siker szimbóluma volt a fűszer. Észak-Amerikába a spanyol misszionáriusok vitték el, és gyógyászati célra tartott kertekben nevelték az emésztési zavarokkal küzdők számára.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X