Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindent gyógyító csodafa: a moringa

Mindent gyógyító csodafa: a moringa

betegségegészségfagyógynövénygyógyulásmoringa
0

Írta: and

Egy fáról van szó, melynek minden része ehető, ráadásul olyan vitamin-, és ásványi anyag tartalma van, hogy sok más zöldséget, gyümölcsöt akár a sarokba is vághatnál. Azért ne tedd, de ismerd meg a moringát!

A csodafa titka

Bár minden része ehető, a levelében van mégis a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Kétszer több vitamint tartalmaz, mint a répa, tizennégyszer több kalciumot, mint a tej, és kilencszer több vasat juttat a szervezetedbe, mint a spenót. Éppen ezért, és még más számos, nagyszerű tulajdonsága miatt csodafának is szokták nevezni. A növény egyébként Észak-Indiában őshonos, ahol először Kr.e. 2000-ben jegyezték fel, mint gyógyító növényt.

Antioxidánsban dúskál

Megközelítőleg 46 antioxidánst tartalmaz, így egyike a leggazdagabb természetes antioxidáns forrásoknak. A moringa levelei flavonoidban is gazdagok, de kiemelkedik a foszfor-, a cink-, a vas-, a kálium-, a réz-, és a magnéziumtartalma is. Vitaminok közül pedig az A-, B6-, B12-, E- és K-vitaminban bővelkedik. Rostokban is gazdag. Erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukorszintet és a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérkeringésre, az agy és a szem vérellátására, valamint a szív- és érrendszerre is. Elősegíti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást, de serkenti az anyagcserét és az emésztést is. Pozitív hatással van a máj és veseműködésre, de még a depresszió ellen is hatásos.

moringa2.jpg ()

Miből mit, és hogyan?

A moringa friss leveléből főzeléket, savanyúságot, salátát készíthetsz. A szárított levélből tea is főzhető, amely energetizáló, emésztésserkentő hatással rendelkezik. Virágát lehet párolva fogyasztani, vagy vajban megsütni, így megőrzi magas kálium- és kalciumtartalmát. Magjából olajat lehet préselni, mely étkezési céllal is használható, íze az olívaolajra hasonlít. A szárított termés magjai megőrölve víztisztítóként funkcionálnak. Porrá őrölt formájából pedig még kenyér is süthető, vagy akár fűszerként is érdemes használni.

Jolly Joker mindenkinek

Fogyasztásához nincs korosztályi megkötés. Az idősebbek számára igazi multivitamin. A gyerekeknek egészségmegőrző, a szoptatós anyukáknak tejserkentő hatású, míg a sportolóknak állóképesség javító.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X