Főoldal > EGÉSZSÉG > Kumquat: a legapróbb C-vitamin bomba

Kumquat: a legapróbb C-vitamin bomba

antioxidánsbetegségC-vitaminegészséggyümölcsimmunrendszervitamin
0

Írta: and

A kumquat kínaiul annyit jelent, hogy arany narancs, nem véletlenül, hiszen a Kínából származó gyümölcs a citrusfélék családjába tartozik. Igen apró, mégis tele van C-vitaminnal.

 

A törpe mandarinnak is nevezett gyümölcs gömbölyded formájú, kb. 2,5 cm átmérőjű, lédús és enyhén savanykás ízű vitaminforrás. Kínában hiába fogyasztották már a korai középkorban is, Európába csak a 19. században érkezett, és máig különlegességnek számít.

Igazi vitaminbomban

Apró mérete ellenére mégis annyi C-vitamin tartalmaz, mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztása nagyon egészséges. A C-vitamin mellett az A-vitamin tartalma is igen magas, de nem nélkülözi a kálciumot, a foszfort és a riboflavint. Sőt, kiemelkedik a mangán- és vastartalma is. A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát, hogy enyhítsék a torokfájásos panaszokat, de erősíti az immunrendszert, és segít a szervezet védekezőképességét megőrizni.

Így fogyasztható

A citrusfélék legkisebb termetű faja, s valamennyi rokonától különbözik, hiszen a családból a kumquat az egyetlen, melynek ehető a héja. Lekvárt, likőrt is készítenek belőle, remekül szárítható, és kandírozott formában gyümölcskenyerek, torták díszítésként is ideális. Kerülhet húsos vagy halas ételek mellé is, de fagylalttal is élvezhető. Ritkán találhatsz benne magokat is, éppúgy, mint a mandarinban.

kumquat2.jpg ()

Termeszd otthon!

Ez a különleges mediterrán dísznövény akár egy nagyobb cserépben, vagy dézsában is elfér az otthonodban. Imádják a meleg napos kerteket, de egy napfényes lakásban is szépen fejlődik, és ki ne örülne, ha a nappaliból „szüretelheti” a C-vitamint? Bár a növény -10 fokig fagytűrő mégis érdemes télire bevinni valami meleg, napos helyre, mert így a következő évben még több termés lesz rajta.

Wellness-recept: Édes-csípős kumquat

Hozzávalók: 30 db kumquat, 6 evőkanál nyírfacukor, 1,5 evőkanál chilipor, 2 db tojásfehérje

Elkészítés: A kumquat héját óvatosan távolítsd el. A nyírfacukrot jól keverd össze a chiliporral. A tojásfehérjéket verd habbá, de nem kell túl keményre. A megtisztított kumquatok egyik felét mártsd a habba, majd pedig a cukros-chilis porba. Az eredmény ez igazi különlegesség, amellyel bármelyik vendégsereget lenyűgözheted. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X