Főoldal > EGÉSZSÉG > Így hat a kefir az egészségedre és az emésztésedre

Így hat a kefir az egészségedre és az emésztésedre

élőflóraemésztéskefirkefirgombaprobiotikumsavanyútejtejsavbaktériumtejtermék
0

Írta:

A savanyított tejtermékek jótékony hatásai évszázadok óta ismertek. A kefir fogyasztása nem maradhat el, ha a megfelelő emésztést akarod elősegíteni, de ezen kívül is számos jótékony tulajdonsága van.

A kefir olyan aludttej, amely a tej erjedése során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá. A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. Felfedezése nagyon egyszerűen történt: a kifejt tej hűtés nélkül megsavanyodott, de már őseink is rájöttek, hogy ez a fajta tej így is fogyasztható, és hasznos.

Magas a vitamintartalma

Fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat is tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ellentétben más tejtermékekkel, a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, mivel kiiktatják a kórokozókat.

Segít az egészségmegőrzésben

A kefir olyan, mint egy valódi orvosság, csak természetesebb. Erősíti az immunrendszert, regenerálja a gyomrot, elősegíti az emésztést, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást is. Rendszeres fogyasztása jó közérzetet biztosít, és gátolja a rákkeltő anyagok képződését. Fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében is, hiszen az egyik legjobb kalciumforrás.

Védi a gyomrot és segíti az emésztést

Jótékony hatással van a különböző gyomor- és bélbetegségekre, mint például a gyomor- és bélhurut, a székrekedés, a gyomorsav-elválasztásának zavaraira is. Kifejezetten hasznos bélflóránk egészségének megőrzése érdekében.

Remek társ a fogyókúrában

Köszönhetően annak, hogy jó hatással van az anyagcserére, a kefir a fogyást is segíti. Alacsony zsírtartalmának köszönhetően ideális kiegészítője bármelyik diétának. Hasznos, ha egy evőkanál búzakorpával fogyasztod, mert így az éhséget könnyedén csillapítja. Kalóriatartalma alacsony, egy deciliter mindössze 50 kalóriát tartalmaz, ezért sütés-főzéshez vagy saláták készítéséhez is használhatod.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X