Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 étel, amit minden nap ennünk kéne

7 étel, amit minden nap ennünk kéne

antioxidánsegészségjoghurttejtésztatojásvitamin
0

Írta: and

A felsorolt ételeket bátran eheted minden nap, mert jót tesznek a szervezetednek!

Amikor a kutatók felfedezték az antioxidánsok hatását, szinte hajtóvadászatot indítottak a sejtkárosító szabadgyökök ellen. Nem újdonság, hogy a rák és a szívbetegségek elkerülésére jó hatással vannak a színes gyümölcsök, a zöldségek és a diófélék, de most újabb forrásokat is feltártak, egészen váratlan helyeken.

Teljes kiőrlésű tészta

A teljes kiőrlésű gabonából készült tészta háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a finomított liszt alapú változat. Számos epidemiológiai vizsgálat bebizonyította, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ugyanis a polifenolok pozitív hatással vannak a vérnyomásra, és segítik a szív egészséges működését.

Tojás

A tojás általánosan nem tekinthető a lutein nevű antioxidáns – amely védi a szemet a romlástól és a szürkehályogtól – gazdag forrásának, mert alacsony koncentrációban van jelen benne. A legtöbb a spenótban van, de a legújabb kutatások szerint hiába van több lutein a spenótban, a tojásból háromszor hatékonyabban szívódik fel. Valószínűleg azért, mert a tojássárgájában lévő zsír segít a szervezetünknek feldolgozni ezt az antioxidánst.

Bab

A kutatók megállapították, hogy az összes babkonzerv tartalmaz antioxidánst, fenolokat és flavoniodokat. A vörös babban van a legtöbb, ezt követi a sötétvörös vesebab, majd a fekete bab. Érdemes minél többet fogyasztani belőlük, mert lekötik a szabadgyököket, védik a sejteket és javítják, ha károsodott. Ne feledd, hogy a konzerv babot felnyitás után mindig le kell öblíteni!

Joghurt

Egy csésze alacsony zsírtartalmú natúr joghurt biztosítja a napi riboflavin (B-vitamin) szükségleted 25%-át. Ha hiányzik a B-vitamin a szervezetedből, fokozott a kockázata a szívbetegségeknek, a ráknak és más krónikus betegségeknek. Mivel a riboflavin vízben oldódik, csak néhány óráig marad a szervezetedben, ezért naponta újra és újra pótolnod kell.

Repceolaj

A szívbarát repceolaj, ami olcsóbb és enyhébb ízű, mint az olívaolaj, gazdag az alfatokoferol nevű antioxidánsban. Mindössze egy evőkanál tartalmazza a napi szükségletünk 16%-át. Az alfatokoferol egyike az E-vitamin 8 antioxidánsának. Segít küzdeni a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb krónikus betegségek ellen.

organic2.jpg ()

Organikus tej

Ha a boltban kapható tejről a termelői tejre váltunk, sokkal több antioxidánst, beleértve E-vitamint, karotinoidokat, béta-karotint és luteint viszünk a szervezetünkbe, mint korábban, hiszen a fűvel táplált tehenek teje 40-50%-kal koncentráltabban tartalmazzák ezeket a vegyületeket. Ha nem vagy gyakori tejivó, válts organikus sajtra vagy vajra, és élvezd ki a pozitív hatásait!

Természetes édesítőszerek

Finomított cukor helyett édesítsd az ételeket mézzel, barna cukorral vagy juharsziruppal, amikor csak lehetséges. Így sokkal több antioxidáns kerül a szervezetedbe. Minél sötétebb egy természetes édesítő, annál magasabb a polifenol szintje.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X