Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a gombás fertőzéseket

Így előzd meg a gombás fertőzéseket

fertőzésfolyáshüvelyhüvelygombaintim higiénianemi betegség
0

Írta:

A fertőzések igen sok kellemetlenséggel járnak, jobban jársz, ha megelőzöd őket!

Amikor gombás fertőzésed van, igazán kellemetlen tüneteid lehetnek: viszketés, égő fájdalom, érzékenység. A fertőzés azonban kellő elővigyázatossággal elkerülhető. Bizonyos esetekben olyan egyszerű dolgokon múlik, mint például hogy ne viselj nedves fürdőruhát túl sokáig, inkább előzd meg a bajt, mert kezelni nehezebb!

1. Tartsd szárazon

A gomba a nedves, meleg helyet kedveli, ilyen környezetben tud a leggyorsabban fejlődni. A nedves, átázott, izzadt ruhadarabokat azonnal cseréld le edzés után. A fehérneműd ne legyen túl szoros és figyelj oda az anyagára. A legjobb, ha pamutot viselsz, hiszen ez nem gátolja a bőr szabad lélegzését.

2. Kerüld az antibiotikumokat

Az antibiotikumok elpusztítanak minden baktériumot a szervezetben, még a hasznosakat is. Csak akkor használj antibiotikumot, ha feltétlenül szükséges.

3. Csökkentsd a szükségtelen vegyszereket

A női higiéniás termékek, spray-k, tusfürdők, tisztálkodókendők tartalmazhatnak különböző vegyszereket, melyek károsítják a test baktériumainak természetes egyensúlyát. Mindig válassz biztonságos, vegyszermentes terméket.

4. Gondoskodj magadról

Egy legyengült immunrendszer sokkal könnyebben kap el bármilyen fertőzést. Biztos, hogy megfelelően kezeled a stresszt, aktív életet élsz és eleget alszol? Ha ezek nincsenek meg, sokkal könnyebben betegszel meg.

Brunette woman sitting on the toilet, Image: 172333237, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Photononstop

5. Figyelj a bevitt ételekre

A gomba a cukrot szereti. Ha szeretnéd elkerülni a gombás fertőzéseket, oda kell figyelned az étrendedre is. Kerüld a cukros desszerteket, a cukros üdítőket, gyümölcsleveket és feldolgozott élelmiszereket. Helyettük inkább fogyassz probiotikumban gazdag kefirt vagy joghurtot.

6. Próbálj ki valamilyen étrend-kiegészítőt

Ha évente háromszor, vagy ennél is többször szenvedsz gombás fertőzéstől, fontolóra kellene venned a probiotikumos készítmények rendszeres szedését. Kutatások szerint a probiotikumok hozzájárulnak a szervezet alacsony pH-értékéhez a hüvelyen belül, ami akadályozza a Candida elszaporodását.

7. Segít a gombaellenes gyógyszer

Az olyan nőknek, akiknek gyakran küzdenek gombás fertőzéssel, a gombaellenes szerek segíthetik a fertőzés elkerülését. Ha több gombás fertőzésed van évente, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X