Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogadjunk, hogy nem tudod, hogyan kell helyesen vizet inni!

Fogadjunk, hogy nem tudod, hogyan kell helyesen vizet inni!

egészségfolyadékiváskávéteavíz
0

Írta: and

Amennyiben körülnézel, tuti, hogy 10 méteren belül találsz egy vizes palackot. Hogy került oda? Egyszerűen.

Amennyiben körülnézel, tuti, hogy 10 méteren belül találsz egy vizes palackot. Hogy került oda? Egyszerűen. Gyakorlatilag mára elengedhetetelen kiegészítőjévá vált bármelyik irodának a bármikor használható, cserélhető vizespalack állvány. Divat lett, mindenki cipeli magával a kis palackját: a tisztított, újrahasznosított visszaváltósat és a természetes forrásvízeket. Ám, mint minden hagyományos megatrend esetében, a legjobb, ha eltűnődsz és felteszed magadnak a kérdést: mi folyik itt? Hogy  lehet a vizespalack óhatatlanul kötelező darabja a bolygónak, melynek 70 százaléka víz?

Tévhit: Legalább napi nyolc pohár vízet meg kell innod naponta.

Tény: Senki nem tudja biztosan, honnan ered a 8-as szabály mondja dr. Heinz Valtin a Darthmuth College orvos professzora és két olyan tanulmány szerzője, mely azt az elméletet bizonyítja, hogy az emberi szervezet legjobban napi 8 pohár víz elfogyasztásával működik. Az igazság az, hogy a napi szükséglet függ a diétádtól, a méretedtől és a saját szervezeted igényétől. Ahhoz, hogy megtudd, mennyi vizet kellene meginnod, a legjobb, ha 3-4 napon át reggelente megméred  a súlyodat válassz a ciklusodtól eltérő időpontot, hogy kizárd a hormonok okozta vízvisszatartást. Amennyiben azt veszed észre, hogy egy nap veszítettél kb. negyed kilót a súlyodból, az azt jelenti, hogy nem sikerült a kellő mennyiségű folyadékbevitel az előző nap. Ilyenkor igyál meg rögtön felkelés után egy nagy pohár vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótold az elvesztett mennyiséget, és állítsd be a napi bevitelt, míg a súlyod stabillá nem válik.  

Tévhit: Csak akkor igyál, ha szomjas vagy, mert így is beviszed a számodra szükséges  folyadékmennyiséget.

Tény: Az ülőmunkát végzőknél talán nem is okoz annyira nagy bajt ez a hozzáállás, de mindenki másnál, aki ennél sokkal aktívabban él, igen. „Az edzés ugyanis elnyomja a szomjúságérzetet – mondja dr. Leslie Bonci, a Pittsburgh-i Medical Center Sporttáplálkozási Igazgatója.”Ilyenkor annyira gyorsan vesztesz folyadékot, hogy az agy nem képes lereagálni.” A holland Maastrichti Egyetem friss tanulmánya azt találta, hogy a nők több vizet veszítenek edzés közben, mint a férfiak. Ezért a legjobb, ha egy órával edzés előtt hidratálod magad, hogy elkerüld a kiszáradást. (Hatvan perc kell ugyanis a folyadéknak, hogy a belekből az izomba jusson)” mondja Bonci.

Tévhit: A tea és a kávé dehidratál.

Tény: Dobj be egy dupla espresszót és tuti, hogy olyan gyakran kell majd vécére menned, hogy akár VIP jegyet is válthatnál oda. Egyébként nagyon nem kell aggódnod: annak ellenére, hogy gyorsan távozik, a reggeli kávélöketed is hozzájárul a szervezeteded hidratálásához. Mindent egybevetbe, a hosszúkávéd tulajdonképpen nagyrészt víz már ha nem szúrod el ízesített szirupokkal vagy tejtermékekkel. A koffeintartalmú italok nem okoznak kiszáradást, ha mértékkel fogyasztják azokat. Ami napi maximum öt csészénél nem több kávét, teát vagy kólát jelent” mondja Lawrence Armstrong, Ph.D., a Connecticut Egyetem kineziológus tanára. Sőt tulajdonképp dr. Armstrong szerint, valójában minden elfogyasztott folyadék segít megőrizni a sejtek hidratáltságát, mindegy, hogy az gyümölcslé, tea vagy üdítő. (Csak ügyelj az így bevitt kalóriára, nehogy túlzottan megnövelkedjen a derékbőséged.) 

viz2.jpg ()

Tévhit: A palackozott víz jobb a csapvíznél.

Tény: Hacsak nem utazol olyan helyre, ahol tiltják, nem találsz természetesebbet a csapvizénél. Ugyanis csordultig van olyan ásványi anyagokkal, mint a nátrium, a kalcium, a magnézium és a cink, melyek akkor is benne maradnak, ha átszűrjük vagy beletöltjük egy üvegbe. Nem így a tisztított és desztilált vízben, melyet még forralnak feldolgozás során, ezzel meg is fosztva azokat minden nyomelemtől. Ám a boltban vásárolt vízből is hiányzik a fluorid, ami a fogak egészségéhez szükséges. Tedd vissza a polcra a “desztillált” vagy “tisztított” feliratú palackokat, hacsak nincs külön feltűntetve rajtuk, hogy ásványi anyagokkal dúsítottak! A kínálatból válassz olyat, mely címkéje szerint tartalmazza a napi ajánlott kalcium mennyiség legalább 25%-át és 200 mg magnéziumot.

Tévhit: Az étkezések előtt elkortyolt víz segíti a fogyást. 

Tény: Attól még, hogy vizet iszol étkezés előtt vagy közben, ugyanúgy degeszre tudod magad enni, ráadásul a szervezetedből sem segít hamarabb „kimosni” a táplálékot – figyelmeztet dr. Barbara Rolls. Mivel a víz nem egyesül az étellel, ezért nagyon gyorsan kiürül a bélből. Azonban tudsz úgy étkezni, hogy segítsd a kalóricsökkentést. Amikor ugyanis maga az étel tartalmaz sok folyadékot, mint pl. a zöldségek, az segít – mivel az élelmiszerekkel együtt halad át a gyomron és a beleken , teltebbnek érezheted magad anélkül, hogy sok kalóriát vennél magadhoz. Amikor vizet iszol, csak a szomjúságoldó mechanizmust elégíted ki, míg a sok vizet tartalmazó ételek nemcsak megszüntetik a szomjúságod, de egyúttal hidratálnak is” mondja dr. Roll. Épp ezért jó választás lehet egy húsleves alapú leves, mint amilyen a csirkeleves galuskával, de igen hatékonyak a lédús, zamatos gyümölcsök és zöldségek is: a görögdinnye, az őszibarack, az uborka és a paradicsom – ha jól választasz, igen egyszerűen tele tudod magad tankolni vízzel is.

Tévhit: A vitaminos víz jobb, mint a sima.

Tény: „Ugyan a dúsítottvíz tartalmazhat sokkal nagyobb dózisban bizonyos anyagokat, mint például C-vitamint, ám ez nem biztosítja a vitamin gyorsabb véráramba jutását a hagyományos táplálékkiegészítőknél” hívja fel a figyelmet Bonci. „Ráadásul  a legtöbb vitaminos víz nincs olyan alapvető vitaminokkal dúsítva, amikkel a szervezet teljes vitamin-egyensúlyát biztosítaná. (Nem is beszélve a hozzáadott felesleges cukorról, amellyel az ízt fokozzák.) Ha utánozni  akarod a gyümölcsös ízt anélkül, hogy kárt okoznál az étrendedben, önts egy kicsit a kedvenc gyümölcslevedből egy kis vízhez vagy szódához.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X