Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 4 étel fokozza az öregedést

Ez a 4 étel fokozza az öregedést

arcbőrbőrápoláscukorétkezésfinomított szénhidrátolajöregedésöregítő ételráncrostszépségtáplálkozás
0

Írta:

Tudtad, hogy az, amit eszel, meghatározhatja a ráncaid kialakulásának idejét, mélységét és látványosságát? Bizonyos élelmiszerek a derékbőségeden kívül még a bőröd minőségét is megváltoztatják!

Ha sokat fogyasztasz ezekből az ételekből, akkor látványosabban és hamarabb öregedhet a bőröd – de ezt ugye nem szeretnéd? Megmutatjuk a 4 legrosszabb ételt, mely befolyásolja a bőröd állapotát. Kerüld őket!

#1. Részlegesen hidrogénezett olajok

Ezek a termékek gyulladást okoznak az egész szervezetben, ezzel együtt pedig a szabad gyökök kialakulását is segítik. A szabad gyökök DNS-károsodást okoznak, ami sejtkárosodáshoz, krónikus betegségekhez vezet. A legegyszerűbb, ha már az elején megállítod a folyamatot. Sajnos a transzzsírok legnagyobb részét úgy visszük be a szervezetünkbe, hogy nem is tudunk róla, mivel a fél grammnál kisebb mennyiségű transzzsírokat nem kell feltüntetni a csomagolásokon. A legjobb módszer a védekezésre, ha minél több olyan ételt fogyasztasz, ami tápanyagban gazdag, teljes értékű, és nem csomagoltan kapható.

#2. Felesleges cukrok

Amikor cukros és sós között kell dönteni, ösztönösen a cukrosat választja az emberek nagy része. Ez egy ősi dolog, szinte belénk van kódolva, mivel a cukor nagyon jó energiaforrás, s nagyon hasznos tápanyag a vadászó-gyűjtögető élőlények számára. A bibi ott van, hogy már rég nem élünk így, sokan alig mozognak, sportolnak, éppen ezért nincs is szükségük az extra adag cukorra. Az így bevitt felesleges cukor a véráramba jut, majd a kollagén elvesztéséhez vezet. A kollagén pedig elengedhetetlen a szép, egészséges bőr megtartásához. Sajnos a cukor nem csupán a bőrödre van rossz hatással, hosszú távon károsítja a látást, a memóriát, csökkenti az energiaszintet, növeli a II-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kockázatát. A megoldás szintén a feldolgozott ételek kerülése, ha nagyon muszáj a cukor természetes alternatíváinak használata nyers méz, juharszirup, kókuszcukor formájában.

#3. Finomított szénhidrátok

Az olyan, tápértékétől megfosztott, feldolgozott alapanyagok, amilyen a fehér liszt, a finomított cukor által kiváltotthoz hasonló folyamatot okoznak a szervezetben. A kevés rost lassítja az emésztést, idővel pedig inzulinrezisztenciát vált ki. Figyelj rá, hogy egészséges szénhidrátokat fogyassz. Mert igen, vannak ilyenek, leginkább gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban találod meg őket. A quinoából, barna rizsből, teljes kiőrlésű termékekből sokkal jobban tud energiát előállítani a szervezet, mint a fehér lisztes és cukros ételekből.

#4. Olajban sült/grillezett ételek

Ugye nem gondoltad, hogy az olajban sült kedvenceid kimaradnak ebből a listából? Az ilyen magas hőmérsékleten sütött ételek növelik az előrehaladott glikációs végtermékeket (AGE). A magas AGE szint kapcsolatba hozható a csontritkulással, neuro-degenerációs betegségekkel, szívbetegségekkel, stroke-kal és egyéb, általában idősebb életkorral összefüggő betegségekkel. Az AGE szint csökkentése érdekében próbáld meg alacsony hőfokon főzni, sütni ételeid, de természetes megfelelő mértéktartás mellett nem kell félned a grillezett húsoktól sem.

Minden összevetve, ha egészségesen, tápanyagban gazdag ételeket fogyasztva táplálkozol, megfelelően hidratált vagy, eleget alszol, a ráncok is sokáig elkerülnek majd, valamint egészségesebbnek, fittebbnek és fiatalabbnak fogod érezni magad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X