Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 fontos dolog, amit érdemes tudni a bélproblémák kapcsán

5 fontos dolog, amit érdemes tudni a bélproblémák kapcsán

bélvizsgálatemésztésproktológusszékletvastagbélvégbélWC
0

Írta:

Anális viszketés? Megmagyarázhatatlan fájdalom wc-zés közben? Aranyér? Ha problémáid vannak a végbél területén, irány az orvos!

Ha problémáid vannak az altesti tájakon, azokkal annak ellenére érdemes orvoshoz fordulni, hogy kellemetlenül érzed magad miattuk. Hidd el, a szakember érteni fogja a problémád, és segít megtalálni a megfelelő megoldást.

Ha elmúltál 50 éves, kolonoszkópiára lehet szükséged

50 éves kor felett ajánlott rávenni magad bélvizsgálatra, főleg akkor, ha a családban előfordult végbelet érintő betegség. A kolonoszkópia nem csupán megtalálja a vastagbélrákot, de segít annak megelőzésében is. A gyanús polipokat, daganatokat ugyanis könnyedén el lehet távolítani már a teszt során is, így pedig csökken a rák kockázata. A vizsgálat miatt nem kell aggódnod, egyáltalán nem fájdalmas és kellemetlen.

Táplálkozz egészségesen, hogy csökkentsd a rák kockázatát

A kolonoszkópia nem az egyetlen mód a rák kockázatának csökkentésére. Az egészséges étkezés nagyon fontos a vastagbél számára (is). Itt bosszulja meg magát ugyanis a rostban szegény táplálkozás. Fogyassz sok friss gyümölcsöt, zöldséget, kerüld a vörös húsokat, tartsd meg az egészséges súlyod és ne dohányozz! Ezen változtatásokkal máris jelentősen csökkentheted a vastagbél és végbél rákos megbetegedését. Emellett az is érdemes tudnod, hogy melyik családtagodnak milyen betegségei voltak illetve vannak, hogy kiderülhessen, mire lehetsz hajlamos.

Mondd el, ha fáj a wc-zés

Ha a székletürítés fájdalommal jár, valami nincs rendben. Lehet, hogy van egy repedés a végbeleden, ami olyan, mintha egy papír vágta volna meg a végbélnyílásod. Az ilyen repedések általában a székrekedés és erőlködés következtében alakulnak ki. Ennek legjobb ellenszere a rostban gazdag táplálkozás, valamint a megfelelő folyadékbevitel, mely szintén könnyíti a székletürítést. A másik lehetőség, hogy aranyered van, ami a nagy erőlködés következtében alakul ki szintén. Ha a fájdalom mellé láz is társul, anorektális tályogról lehet szó, melynek kezelése antibiotikumot igényel.

Az aranyérkenőcsök csak tüneti kezelést biztosítanak

Még mindig a megfelelő aranyérkenőcsöt keresed? Nincs azzal semmi baj, ha megpróbálsz néhány ilyen kenőcsöt, hogy enyhíts a fájdalmadon és a  diszkomfort-érzéseden. De tudd, hogy a problémát nem fogják megszüntetni ezek a krémek, ebben csak egy szakember tud segíteni. Fordulj mielőbb orvoshoz, ne várd meg, amíg a fájdalom elviselhetetlenné válik, begyullad, vagy esetleg vérezni kezd a terület.

Nem normális, ha a végbélnyílásod viszket

Igen, ilyen dolgokról is beszélned kell a szakemberrel. Először azt gondold végig ilyenkor, használtál-e valamilyen új testápolót, WC papírt? Ha nedves törlőkendőt vagy popsitörlőt használsz, akkor az azokban lévő illatanyagok is irritálhatják a bőröd. Ettél esetleg valami újat? Az extra csípős, koffeines ételek/italok szintén bánthatják a területet. Edzés, aktív testmozgás után fürödj meg, mosd meg a területet, de legalább egy ruhacserét iktass be. De ha az aranyered szivárog, az is irritálhatja a területet. Ritka esetben azonban a viszketés lehet tünete bélráknak vagy bőrráknak, ezért ha mindent kizártál és még mindig erős a viszketés, fordulj orvoshoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X