Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi gyógyító csodanövény a csalán

Igazi gyógyító csodanövény a csalán

antioxidánscsalánegészséggyógyulásnövényvitamin
0

Írta:

Nem véletlenül; a kellemetlen csípéseket okozó növény ugyanis rengeteg bajunkra gyógyír lehet.

Viszlát, mérgek!

A csalánt a népi gyógyászat a szervezet leghatásosabb általános tisztítójaként tartja számon.  Valóságos csodaszer, a világ talán legerősebb vértisztító növénye. Méretelenítéshez a legjobb teaként fogyasztani. Kioldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, kimossa a mérgeket, szóval megvéd a betegségektől és segít egészségünk megőrzésében.

Pápá, vesekő!

Ha hajlamos vagy a vese-, illetve hólyagkő-képződésre, akkor különösen ajánlott rendszeresen csalánteát innod. Megelőzhető a komolyabb baj, hiszen segítségével a homok még időben kiválasztódik, így nem alakulnak ki belőle kövek. Gyomor- és bélhurut esetén is ajánlott kúraszerű fogyasztása.

Helló, fájdalom!

Mind a reumást testrészek, mind a vénás végtag fájdalma csökkenthető, ha a friss csalánnövénnyel enyhén megcsapkodjuk a fájó területet. Órákon át melegségérzetet biztosít, a bőr kipirul és felduzzad. Ilyenkor sok vért kap a bőrszövet, és a reumatikus fájdalmat okozó lerakódások, gyulladások belülről szüntethetőek meg.

Jó éjt, fáradtság!

Sokan nem tudják, hogy élénkítő, frissítő hatása is van a csalánteának. Minden áldásos hatása mellett tehát praktikum szempontjából sem elhanyagolható reggelente elkortyolni egy csészével. Így legalább a koffeinbeviteledet is csökkented és tutira kipattan a szemed még egy nem túl pihentető alvás után is.

csalanos2.jpg ()

Hogyan készítsd?

Forralj fel 1 liter vizet, húzd félre a tűzről, majd tegyél bele egy kisebb csokor friss csalánlevelet, vagy egy púpozott evőkanál szárított füvet (3-4 filtert). Hagyd állni lefedve negyed óráig. Mézzel és citrommal ízesítheted, de fontos, hogy még melegen kortyolgasd el. Mivel kúraszerűen kell alkalmazni, soha ne lépd át az ajánlott mennyiséget.

Kiknek nem ajánlott?

Várandósok inkább kerüljék a csalántea fogyasztását, ugyanis méhösszehúzódásokat okozhat. Szívelégtelenség okozta ödéma elmulasztására nem alkalmas. Diabéteszes betegek, magas illetve alacsony vérnyomás esetén nagyobb dózisban való alkalmazás előtt szükséges a háziorvossal való egyeztetés.

Hogyan használd külsőleg?

Torokfájás, -gyulladás esetén gargarizálj, amennyiszer csak szükségét érzed (fél liter vízbe tegyél egy púpos evőkanál szárított csalánlevelet és egy evőkanálnyi szederlevélet). Aranyér, reuma esetén ülőfürdőként alkalmazható. Pattanásos, zsíros bőrre próbáld ki az arcgőzölést, igen hatásos. Ha hajmosás után leöblíted vele a hajadat, biztosra veheted, hogy meghálálja: a korpásodás, zsírosodás és hajhullás is csökkenni fog.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X